FOTO Maia, înger păzitor pentru orbi
Petrică (35 de ani) este primul nevăzător din Iaşi care a renunţat la bastonul alb şi se lasă ghidat de Maia, singurul câine-ghid pentru nevăzători din Moldova. Femela labrador este special dresată să-l ajute să traverseze strada în siguranţă, să urce şi să coboare scările.
Maia are doi ani şi jumătate şi a fost dresată, încă de la naştere, pentru a ajuta nevăzătorii. De câteva zile, a ajuns la noul ei proprietar, un bărbat de 35 de ani, din Paşcani, care s-a născut orb. Acum, Petrică Iordache spune că viaţa lui s-a schimbat radical, iar Maia a devenit legătura lui cu lumea exterioară. Dacă până acum nu se încumeta să se îndepărteze prea mult de casă, de când a primit câinele-ghid poate să se plimbe în locuri în care nici nu se gândea că va ajunge vreodată singur. „Sufeream foarte mult că nu reuşeam să ajung să-mi rezolv problemele, pentru că nu aveam cu cine şi mă rugam de unii şi de alţii care mă refuzau. Asta face Maia acum, m-a scăpat de această corvoadă şi sunt fericit pentru că mă pot deplasa cu ea în mod necondiţionat”, a spus, Petrică, pentru Digi24.
Antrenarea unui câine-ghid costă 8.000 €
Antrenarea unui câine ghid costă peste 8.000 de euro. O asociaţie din Satul Mare îi dresează însă gratuit şi îi donează nevăzătorilor din ţară. Asociaţia funcţionează, însă, pe bază de donaţii şi face faţă cu greu cererilor. ”Alegem doar două rase de câini, labrador şi golden retriever, deoarece ei sunt liniştiţi, blânzi şi au un sistem nervos echilibrat. În primul an învaţă exerciţiile de bază pentru a putea fi controlabil, iar după primul an începe dresajul de specialitate“, a spus Zoltan Szabo, fondatorul Asociaţiei „Angel Dog“ din România. Odată predat, costurile de întreţinere ale câinelui revin proprietarului, care trebuie să-i asigure hrana şi vaccinurile. În prezent, Maia este singurul câine-ghid din Moldova. Legea îi permite proprietarului să intre cu el în orice instituţie publică sau să circule cu mijloacele de transport în comun.