Meseria lui, împuşcă oameni răi
A fost între cei care l-au capturat pe Miron Cozma după mineriada de la Stoeneşti, i-a pus cătuşele la Timişoara lui Zaher Iskandarani, a luat foc cu tot cu scut la capturarea interlopului Gorun din Vâlcea, l-a păzit pe Passaris, i-a privit în ochi la arestare pe fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru. El este Nils, cel mai tare lunetist român!
Se spune că apele învolburate trebuie să aibă un dig pentru a se calma, tot aşa şi infractorii trebuie opriţi cu un zid. Uneori uman.
E vorba despre poliţiştii de la Servicul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române, elita forţelor de asalt. Click! vă spune povestea lui Nils, cel mai bun trăgător al ”mascaţilor”şi participant la toate marile arestări de interlopi. L-am descoperit pe eroul nostru în comuna Mihai Bravu din Giurgiu, la 40 km de Bucureşti. La marginea localităţii, într-o fostă bază militară părăsită, amplasată în pădure, mai mulţi terorişti au luat ostatici, iar forţele speciale lansează un asalt atât pe calea aerului cât şi de la sol pentru rezolvarea situaţiei. Este, din fericire, doar un exerciţiu al forţelor speciale ale Poliţiei Române, iar implicaţi sunt zeci de mascaţi ai SIAS care aruncă în aer uşi şi pachete suspecte, coboară pe frânghii din elicoptere, verifică maşini. După terminarea acţiunii, două ”tufişuri” se mişcă şi se dovedesc a fi lunetişti îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj. Printre ei, Nils, eroul nostru. Unii lucrează cu mistria, alţii cu pixul. La el e altfel: unealta lui de muncă este o puşcă specială, de asalt, o armă menită să nimerească o monedă la 150 de metri. Nu are nimic din imaginea unui dur, dacă îl vezi pe stradă bagi mâna în foc că serviciul lui este în spatele unui ghişeu.
La SIAS sunt 130 de oameni, dar nouă, printre care şi Nils, sunt de la înfiinţare”. Din 1995 sunt la trupele speciale ale Poliţiei Române. Aici am venit de la mascaţii Poliţiei Capitalei, iar mai înainte am fost în unitatea specială a jandarmeriei”, povesteşte poliţistul de 46 de ani, din care 27 de ani a purtat cagulă. Când s-au organizat primele cursuri de alpinist pentru trupele speciale a fost voluntar, apoi a fost în prima promoţie de mascaţi-scafandru, iar acum este lunetist. Porecla lor este ”ocheanele”. Sunt doar opt la SIAS, iar Nils este ”cel mai cel”.
Puţină lume ştie că există trei rânduri de uniforme de camuflaj pentru lunetişti: de câmp, de zăpadă şi pentru iarbă uscată. Uniformele sunt făcute manual, chiar de lunetişti, şi nu se spală niciodată, pentru că astfel devin mai credibile. Este căsătorit de 27 de ani cu Irina şi are un băiat Răzvan, de 21 de ani, student la Politehnică”. Nu discut niciodată de misiunile mele, iar soţia nu pune întrebări despre activitatea mea. Băiatul este mai tranşant: nu îi place ce fac”, ne declară Nils.Lista infractorilor la arestările cărora a participat este practic o trecere în revistă a istoriei liderilor lumii interlope din România. În total peste 1.000 de misiuni şi amintiri pe care nu le va putea spune nimănui, niciodată.