Veterinarii caută bacteria care îmbolnăveşte bebeluşii
Încă nu am aflat care este cauza celor trei decese ale bebeluşilor diagnosticaţi în luna februarie cu sindrom hemolitic uremic (SHU). Săptămâna trecută au apărut alte două cazuri de îmbolnăvire cu bacteria E.coli, iar autorităţile au decis să verifice toate abatoarele, magazinele, fermele şi pieţele.
Bacteria care a ucis trei bebeluşi este căutată din nou. Astăzi încep razii în abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare, dozatoare de lapte. Ieri, veterinarii din toată ţara au fost instruiţi cum să procedeze pentru a depista cât mai curând locurile în care există bacteria ucigaşă E.coli. De astăzi, până la sfârşitul anului, vor fi verificări permanente şi se vor preleva 1.096 de probe de la carne proaspătă, tocată şi preparată, din lapte crud şi produse din lapte crud.
Acţiunea are în vedere şi faptul că se apropie sezonul estival când, de regulă, va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară, odată cu afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare. Decizia acestui control naţional a fost a preşedintelui ANSVSA, dr. Radu Roatiş Cheţan, care a cerut analize săptămânale. ”Toate probele recoltate vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru a fi analizate. Pentru ca toate acţiunile de prevenire a contaminării produselor alimentare cu acest tip de bacterie patogenă să aibă eficienţă, este imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică şi de educare a cetăţenilor privind normele de igienă, deoarece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri”, a declarat dr. Radu Roatiş Cheţan.
Click! spune
- Până la sfârşitul anului, autorităţile sanitar-veterinare vor efectua în toată ţara controale de calitate.
- Se vor ridica 316 probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine;
- 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul, carne şi produse din carne;
- 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat.
Copiii cu sindrom hemolitic sunt în stare stabilă
Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că cei doi copii cu sindrom hemolitic uremic (SHU) din Argeş şi Bacău, care sunt internaţi în Spitalul “Marie Curie” din Capitală, respectiv Spitalul de Pediatrie din Iaşi, se află în stare stabilă. Fetiţa din Argeş, în vârstă de 1 an şi 8 luni, e supusă procedurilor de dializă peritoneală, urmând să fie mutată de la Terapie intensivă pe secţia de Nefrologie. Băieţelul din Bacău, în vârstă de 1 an şi 2 luni, rămâne internat, deocamdată, la Terapie intensivă. Potrivit ministerului, în ambele cazuri, direcţiile de sănătate publică şi cele sanitar veterinare continuă anchetele demarate. În 12 aprilie, ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la „Marie Curie”, o fetiţă din Braşov, a fost externat. Din 29 ianuarie, la acest spital au fost transferaţi 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.
Un manager de spital dă în judecată HexiPharma
Directorul Spitalului de Copii din Braşov, dr. Liviu Muntean, spune că va da în judecată compania HexiPharma, care a vândut unităţilor sanitare dezinfectanţi diluaţi chiar şi de zece ori. „Înainte de a fi manager de spital, sunt medic chirurg şi cred, şi sper, şi om. Am trăit cea mai neagră săptămână din viaţa mea din cauza dezinfectanţilor /diluanţilor. Spitalul pe care îl conduc a cumpărat de la Hexi prin achiziţie directă, la preţul cel mai mic de la firma care avea absolut toate avizele. Diferenţele de preţ nu erau deloc neglijabile, iar noi ne-am explicat acest lucru prin faptul că Hexi era firmă românească şi nici nu avea verigi intermediare de producţie, distribuţie etc.”, scrie Liviu Muntean pe Facebook. Acesta se întreabă cum a fost posibil ca o firmă să fie lăsată să acapareze piaţa, spunând că este vorba despre „un atentat la siguranţa naţională”.