Ei sunt cei mai ciudaţi lideri din Europa
Fotbalul e frumos pentru că în ciuda investiţiilor de sute de milioane de euro ale unor granzi, rămâne un sport imprevizibil. Cum spune o vorbă românească, şi cei mici tot în 11 joacă şi tot două picioare au, iar de multe ori acestea se mişcă mai cu talent decât ale vedetelor plătite gras. Asta duce inevitabil la surprize, iar sezonul european 2015-2016 ne propune câteva şocuri de proporţii, atât în campionatele tari, cât şi în ţările estice.
Tătăruşanu domină Italia. Fiorentina a traversat perioade negre retrogradând, dând faliment şi stând zeci de ani în umbra trioului Juventus, Milan, Inter. Toscanii lui Ciprian Tătăruşanu simt însă că poate fi în sfârşit şi vremea lor, iar acum conduc Serie A după primele şase etape ale noii stagiuni. Iar după victoria cu Inter, scor 4-1, titlul câştigat ultima dată în 1969 nu mai pare o iluzie.
În Spania, cel mai mare şoc
- Villareal, lider după 92 de ani. Real Madrid şi Barcelona domină autoritar Spania şi doar Atletico s-a putut împotrivi temporar. În acest sezon, după şase etape, Primera Division este condusă însă de surpriza Villareal. „Submarinul galben” e lider conjunctural în campionatul Spaniei, La Liga, pentru prima dată în istoria clubului înfiinţat în 1923. Rămâne doar de văzut cât va rezista asediului.
- Gilwice a speriat Polonia. „Leşii” sunt recunoscuţi drept conservatori ai fotbalului, Legia Varşovia, Lech Poznan şi Wisla Cracovia neacceptând decât accidental interferenţe în împărţirea puterii. După 10 etape, Ekstraklasa e condusă însă de Piast Gilwice, echipă aflată la doar al cincilea său sezon din istorie în prima ligă poloneză. Gilwice, orăşel de la graniţa cu Cehia, a văzut până acum doar fotbal de ligi inferioare.
- Oostende e „Regină” în Belgia. Doar şase echipe din actuala ligă belgiană au câştigat titlul de campioană, rareori reuşind cineva s-o detroneze pe Anderlecht, deţinătoare a 33 de trofee. Gent, Genk, Brugges şi Standard Liege au reuşit de câteva ori asta, dar e o palidă consolare în faţa acestei anarhii. Oostende, echipă fără nicio performanţă în istorie şi promovată abia în 2013, pare să n-aibă niciun respect pentru dominaţia de la Bruxelles.
- Ljubliana opreşte dominaţia lui Maribor. Prima ligă din Slovenia n-a mai văzut de mult altă campioană decât NK Maribor, câştigătoarea ultimelor cinci ediţii. Olimpija Ljubliana, desfiinţată în 2002 şi reînfiinţată în 2005 pare să fie singura echipă în stare să spună stop! Trupa din capitală conduce PrvaLiga după 12 etape şi doar locul 2, NK Gorica, pare un adversar pe măsură.
- Alashkert câştigă lupta în Erevan. Pyunik Erevan a câştigat 11 din ultimele 14 sezoane în prima ligă armeană şi fotbalul de acolo se confundă practic cu această echipă. Alashkert s-a înfiinţat abia în 2011 parcă având ca singur obiectiv detronarea vecinei din capitală. Şi la patru ani distanţă e aproape să reuşească asta după ce a promovat abia în urmă cu două sezoane.
- Hocheiştii din Rovaniemi au învăţat fotbal. Orăşelul situat la doar 10 kilometri distanţă de Cercul Polar era recunoscut doar prin hocheiul pe gheaţă, frigul nepermiţând jucatul fotbalului la un nivel profsionist. RoPs, formaţia din localitate, a învins însă condiţiile vitrege şi cu trei etape înainte de final e lideră în campionatul Finlandei. Ro-vaniemi e aproape de premiera istorică de a fi campioană şi la fotbal, capitol la care HJK Helsinki n-a mai fost detronată din 2008.
Astra e campioana foamei în România
Ciudăţenia în cazul liderului Ligii I nu vine din istoric sau din lotul slab, giurgiuvenii bătându-se la vârf în ultimii ani, ci prin condiţiile în care a reuşit acest lucru. Jucătorii Astrei joacă neplătiţi de luni bune, iar campionatul nostru n-a fost câştigat de nici o echipă cu astfel de probleme. Budescu şi compania par însă imuni la instabilitatea financiară în care îi ţine Ioan Niculae, patronul aflat la închisoare.
Tătărușanu apără poarta liderului
Un român fericit în acest start de sezon în campionatele europene este Ciprian Tătărușau, portarul celor de la Fiorentina. Fotbalistul a ajuns în Serie A în vara lui 2014, de la Steaua, liber de contract, după ce a refuzat să-și prelungească înțelegerea avută cu echipa din Ghencea. Tătărușanu a semnat în iunie anul trecut cu Fiorentina pe cinci sezoane și câștigă aproximativ 500.000 de euro anual. El a apărat până acum poarta echipei „viola” de 14 ori.