Ei sunt eroii sportului care ne-au făcut mândri în 2024

Anul 2024 a fost unul de referință pentru sportul românesc. Jocurile Olimpice de la Paris s-au încheiat cu un bilanț mult mai bun pentru țara noastră, care a cucerit 9 medalii (3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz), terminând pe locul 23 în clasamentul pe medalii. De asemenea, prestația naționalei de fotbal a fost din nou ca pe vremuri. Iată o rememorare a acelor momente de bucurie.

David Popovici, cu aurul olimpic (FOTO: Inquam Photos)
David Popovici, cu aurul olimpic (FOTO: Inquam Photos)

* Medaliile lui David Popovici. Anunțat de doi ani drept una dintre viitoarele stele ale Jocurilor Olimpice de la Paris, David Popovici a confirmat așteptările la competiția din Franța. El a cucerit aurul în proba de 200 m liber și bronzul în cea de 100 m liber, după curse dramatice. E de ajuns să vă reamintim că titlul olimpic a fost obținut la o sutime, adică un vârf de unghie, o diferență ce se poate stabili doar după un foto-finish. El a devenit, astfel, primul înotător român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice. Succesul de la Paris vine să completeze un palmares fabulos pentru tânărul de doar 20 de ani. De altfel, anul acesta, el a mai cucerit două medalii de aur la Campionatele Europene.

Davi Popovici cu cele două medalii cucerite la Paris (FOTO: Profimedia)
Davi Popovici cu cele două medalii cucerite la Paris (FOTO: Profimedia)

* Canotajul, „regina” delegației noastre. De mai bine de trei decenii, suntem obișnuiți ca la Jocurile Olimpice canotajul românesc să se întoarcă acasă cu multe medalii. Așa s-a întâmplat și în acest an, reprezentanții acestui sport revenind în țară cu două medalii de aur și trei de argint. De departe cea mai mare surpriză a fost furnizată de Marian Enache şi Andrei Cornea, cei care, veniți parcă de nicăieri, au devenit „zeii apelor”, după cum singuri s-au catalogat. Cei doi s-au impus în proba de dublu vâsle masculin, victoria fiind cu atât mai surprinzătoare cu cât se calificaseră în finală de pe ultimul loc în serie! A doua medalie de aur a canotajului a fost adusă în „proba regină”, 8+1, de minunatele noastre fete care nu știu ce înseamnă eșecul, ele fiind campioane mondiale din 2019 până acum și neînvinse la Europene din 2017 încoace. Simona Radiş, Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Amalia Bereş, Maria Lehaci, Adriana Adam, Magdalena Rusu şi Victoria Petreanu au câștigat cea mai lipsită de emoții medalie de aur din ultimii ani. Ele au dominat și calificările și finala, cucerind aurul olimpic în această probă după nu mai puțin de 20 de ani! Nu trebuie uitate, desigur, nici cele trei medalii de argint. Acestea au fost aduse de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, respectiv Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin categorie uşoară.

Andrei Cornea și Marian Enache, campionii olimpici ai României la canotaj (FOTO: Profimedia)
Andrei Cornea și Marian Enache, campionii olimpici ai României la canotaj (FOTO: Profimedia)

* Argintul istoric al Mihaelei Cambei, la haltere. La doar 21 de ani, Mihaela Cambei a reușit să ne țină cu sufletul la gură într-o frumoasă seară de vară a lui 2024. Era finala categoriei 49 kg la haltere, iar micuța sportivă din Onești era pusă pe fapte mari. Multiplă campioană europeană și medaliată la Mondiale, Mihaela era printre favoritele la o medalie și nu a dezamăgit. Ea a cucerit medalia de argint, cu un total de 205 kilograme, reușind să intre definitiv în istoria acestui sport.

Mihaela Cambei și încercarea cu care a cucerit argintul olimpic (FOTO: Profimedia)
Mihaela Cambei și încercarea cu care a cucerit argintul olimpic (FOTO: Profimedia)

* Naționala de fotbal a României. La 30 de ani de la performanța excepțională a „Generației de Aur” la Mondialul american, naționala României a reușit să scoată din nou lumea în stradă. A făcut-o la Campionatul European, acolo unde, deși nu a izbutit decât o victorie – acel 3-0 cu Ucraina, din meciul inaugural – și un egal, 1-1 cu Slovacia, a reușit ceva mai mult decât calificarea în optimile de finală: a unit din nou suporterii, care au trăit la maximum alături de tricolor aventura germană. Nici plecarea lui Edi Iordănescu de la cârma primei reprezentative nu a rupt această legătură dintre fani și jucători. Numit în funcția de selecționer, Mircea Lucescu a ridicat la un nou nivel naționala, care a reușit să câștige cu maximum de puncte grupa din Liga Națiunilor. Iar viitorul se anunță de aur, pentru că în preliminariile Campionatului Mondial, programate în 2025, avem șanse reale de calificare la turneul final, după 28 de ani!

Naționala României a avut un an de vis (FOTO: Sportpictures)
Naționala României a avut un an de vis (FOTO: Sportpictures)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucurie nationala fotbal jpg
AC Milan (EPA) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Neymar (Facebook) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dorinel Munteanu (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net