Anul marilor provocări pentru sportul românesc. Pentru cine vom tremura de emoție în 2025

Anul 2025 se anunță unul extrem de important și de interesant pentru sportul românesc, dar și pentru sportivii noștri. Fotbalul, natația, canotajul, gimnastica, handbalul sau voleiul ne vor ține cu sufletele aproape de cei care ne fac fericiți de fiecare dată. Iată care sunt cele mai importante momente care ne vor aștepta anul acesta.

Bucuria fotbaliștilor români de la EURO o vrem repetată și în noiembrie (FOTO: Profimedia)
Bucuria fotbaliștilor români de la EURO o vrem repetată și în noiembrie (FOTO: Profimedia)

* Fotbal. Fără îndoială, anul 2025 va fi anul fotbalului. Pentru că, indiferent de ce lupta pentru titlul de campioană, indiferent de ce o așteaptă pe FCSB în „primăvara europeană” din Liga Europa, acolo unde e sigur că se va califica, un lucru e cert: toți avem în suflet doar echipa națională. Care în acest an are o șansă extraordinară de a face un lucru minunat: să se califice, după 28 de ani, la Campionatul Mondial! Repartizată în grupa preliminară alături de Austria, Bosnia-Herțegovina, Cipru și San Marino, echipa antrenată de Mircea Lucescu pare că a avut un noroc incredibil la tragerea la sorți. Pentru că adversarele, să recunoaștem, sunt toate accesibile. La Mondiale se califică direct prima clasată, iar formația de pe locul secund va avea șansa calificării prin baraj. Mai mult decât atât, tricolorii au și o a treia șansă de calificare. Pentru că dacă prin absurd nu ar ocupa unul din primele două locuri în grupă, atunci ei oricum vor merge în barajul de calificare grație câștigării seriei din Liga Națiunilor!

În ceea ce privește programul, emoțiile vor începe la 21 martie, pe teren propriu, împotriva Bosniei și Herțegovinei. Preliminariile se vor încheia la 18 noiembrie, tot pe teren propriu, cu San Marino. Cele mai importante partide sunt, desigur, cele cu Austria, considerată favorita grupei. Prima va avea loc în deplasare, la 7 iunie, iar returul e programat la București, la 12 octombrie.

David Popovici are Mondiale la vară

* Înot. De la „explozia” lui David Popovici, în urmă cu trei ani, înotul reprezintă unul din sporturile preferate ale românilor. Campion olimpic și medaliat cu bronz la Paris anul trecut, de două ori campion mondial și de patru ori campion european – toate aceste titluri fiind câștigate de-a lungul carierei la seniori – David are în 2025 șansa de a cuceri noi titluri mondiale. Anul acesta, Campionatul Mondial de Natație e programat în Singapore, în perioada 11 iulie – 3 august, dar dacă veți dori să-l vedeți pe marele nostru campion în acțiune, programați-vă ceasurile pentru ultima săptămână a competiției.

După o lungă pauză, David Popovici a revenit în bazin, la antrenamente (FOTO: Profimedia)
După o lungă pauză, David Popovici a revenit în bazin, la antrenamente (FOTO: Profimedia)

* Gimnastică. Gimnastica a revenit în prim-plan grație medaliei obținute la Jocurile Olimpice de Ana Maria Bărbosu. Prima reușită de România după o pauză de 12 ani, dar cu atât mai strălucitoare, cu cât ea anunță nașterea unei noi generații care să ne facă să trepidăm în fața televizoarelor cu pumnii strânși de emoție. Anul acesta, fetele noastre vor avea șansa de a lupta pentru noi titluri importante. Campionatele Europene deschid „balul”, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Între 26 și 31 mai, la Leipzig, în Germania, se vor decerna titlurile continentale. Apoi, la fel de tradițional, în luna octombrie, de data asta între 16 și 25, vor avea loc Campionatele Mondiale. Acestea vor fi organizate în premieră de Indonezia, la Jakarta.

Ana Maria Bărbosu a cucerit prima medalie olimpică a gimnasticii după 12 ani
Ana Maria Bărbosu a cucerit prima medalie olimpică a gimnasticii după 12 ani

* Canotaj. „Mina de aur” a sportului românesc, care este canotajul, are și în 2025 obiective înalte. Campionatele Europene de la Plovdiv (29 mai – 1 iunie), respectiv Campionatele Mondiale care vor fi organizate la Shanghai (21-28 septembrie) reprezintă noi oportunități pentru sportivii noștri de a urca pe podium și de a veni încărcați de medalii. Este adevărat însă că am putea asista și la un schimb de generații, pentru că de obicei primul an post-olimpic este unul în care de multe ori sportivii sau sportivele se retrag pentru a-și îndrepta atenția și spre viața de familie, de foarte multe ori neglijată – din dragoste de sport - în favoarea canotajului.

Canotoarele sunt adevărate mine de aur pentru sportul românesc (FOTO: Profimedia)
Canotoarele sunt adevărate mine de aur pentru sportul românesc (FOTO: Profimedia)

* Volei. Este un sport care a scris istorie în urmă cu decenii, dar care a revenit în prim-plan în ultima perioadă, grație în special naționalei masculine. Ei bine, tricolorii sunt calificați și vor participa, după nu mai puțin de 43 de ani, din nou la Campionatul Mondial! Acesta va avea loc în Filipine în perioada 12-28 septembrie, iar jucătorii antrenați de Sergiu Stancu vor juca împotriva Poloniei, Olandei și Qatarului. Obiectivul e calificarea în optimile de finală, adică o clasare între primele două echipe în clasamentul final al grupei.

După 43 de ani, România va juca din nou la Campionatul Mondial de volei masculin
După 43 de ani, România va juca din nou la Campionatul Mondial de volei masculin

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
david popovici inquam jpg
AC Milan (EPA) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Neymar (Facebook) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
Dorinel Munteanu (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net