Golurile n-aduc fericirea!

Ultima actualizare:

    Hora a marcat  18 goluri în Liga I  în acest sezon
Hora a marcat 18 goluri în Liga I în acest sezon

Merită sau nu Ioan Hora şi Denis Alibec, cei mai prolifici marcatori din Liga I, să fie prezenţi în lotul tricolorilor la Euro 2016? Privind în trecut, naţionala noastră şi-a neglijat în mai multe rânduri jucătorii care au demonstrat cea mai mare eficienţă în sezonul respectiv.

Cu 18, respectiv 16 goluri marcate în stagiunea abia încheiată, Ioan Hora (Pandurii) şi Denis Alibec (Astra) n-ar trebui să aibă emoţii privind prezenţa lor la Euro. Ambii au fost convocaţi în lotul lărgit al lui Iordănescu pentru cantonamentul din Italia, însă cel puţin unul dintre ei va fi lăsat acasă înainte de Europeanul din Franţa. Va fi o nedreptate pe care am mai întâlnit-o la naţională în anii în care tricolorii au participat la turnee finale. Cel mai proaspăt exemplu vine de la Europeanul din 2008, atunci când selecţionerul Victor Piţurcă l-a ignorat pe dinamovistul Dănciulescu, în ciuda faptului că acesta dădea goluri pe bandă rulantă în Liga I. Nici la Euro 2000 România n-a avut în componenţă cel mai bun marcator din campionatul intern. Atacantul Marian Savu făcuse un sezon magnific cu FC Naţional, însă Emeric Jenei nu i-a oferit şansa de a îmbrăca tricoul primei reprezentative. La fel s-a întâmplat şi la Mondialul din 1998 cu golgheterii Barbu şi Oană, dar atunci Anghel Iordănescu avea scuza că „Generaţia de Aur” evolua peste hotare. Totuşi, în 1994, înainte de Cupa Mondială din America, „Tata Puiu” primise un val imens de critici pentru că nu l-a convocat pe Gică Craioveanu, aflat în vârf de formă la Universitatea Craiova. 

Craioveanu a fost prea tupeist

Craioveanu  a jucat la  naţională  mai puţin decât merita
Craioveanu a jucat la naţională mai puţin decât merita

Peste mulţi ani, Craioveanu a dezvăluit şi motivul pentru care Iordănescu nu l-a luat la turneul final de peste Ocean. „La un turneu de pregătire am avut tupeu şi i-am zis lui nea Puiu că nu pot juca nouar, că eu sunt al doilea vârf. Ştiţi care a fost reacţia lui? «Ce, ce, oltene? Stai acasă!» Şi am stat acasă”, şi-a amintit fostul internaţional.

Excepţiile s-au numit Balint şi Vlădoiu

27 sport balint jpeg

La turneele finale de după Revoluţie, naţionala României s-a bazat doar de două ori pe golgheterii din campionatul intern. Excepţiile au fost Gabi Balint la „Coppa del Mondo” din 1990 şi Jean Vlădoiu la Europeanul din 1996. Dacă Balint a fost jucător de bază al tricolorilor la Mondialul din Italia, Vlădoiu n-a avut decât rol decorativ la competiţia desfăşurată în urmă cu două decenii în Anglia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Nationala Romania (Sportpictures) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Helmuth Duckadam (Sportpictures) jpg
david popovici 2 jpg
ilie nastase facebook jpeg
Endrick, Real Madrid (EPA) jpg
Bayern Munchen Dinamo Zagreb (EPA) jpg
Salvatore Schillaci (Getty Images) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net