Totul despre Declaraţia Unică în 2020
Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente trebuie să depună Declaraţia Unică până la data de 16 martie şi să şi facă plata taxelor, în cazul în care doresc să beneficieze de bonificaţii.
Ce venituri trebuie declarateVeniturile care trebuie declarate prin Declaraţia Unică sunt veniturile din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, chirii. Nu însă şi dobânzi şi dividende cu sursă din România pentru care impozitul se reţine la sursă. Aceste venituri trebuie totuşi cuantificate şi în funcţie de cât reprezintă ca sumă, adică dacă cuantumul depăşeşte 12 salarii minime/economie, caz în care va fi datorată şi contribuţia la sănătate. În cazul în care există venituri care curg în cursului anului 2020 şi cuantumul se estimează a depăşi plafonul la sănătate, atunci va fi completată şi secţiunea de venit estimat. Totodată, potrivit modificărilor pregătite la legislaţie, se vor declara şi veniturile realizate din tranzacţiile cu criptomonede.De asemenea, se declară veniturile obţinute din străinătate şi anume: venituri din chirii, din dividende, din vânzarea de titluri de valoare, venituri din dobânzi, din activităţi independente, venituri de membru în conducerea unei companii, chiar dacă anumite venituri au fost impozitate la sursă. „Există schimb de informaţii şi la nivel de persoane fizice şi, la un moment dat, Fiscul va afla despre ele”, spune Corina Mîndoiu, partener EY România, citat de adevarul.ro.„Suntem în al treilea an de declarare a veniturilor prin prisma unui formular consolidat, formular care a suferit de-a lungul acestor ani modificări mai mult de format. Va suferi modificări şi în curând, anume veniturile din tranzacţionarea criptomonedelor vor trebui declarate prin prisma acestui formular. Şi restul modificărilor sunt mai mult de formă, nimic material“, a explicat Mîndoiu.
Termenul de depunere şi plată:16 martieTermenul de depunere a Declaraţiei Unice este 16 martie, ora 14.00, a explicat reprezentantul EY, care recomandă contribuabililor să nu aştepte decizii de impunere şi nici să nu lase procedura pe ultima zi. „Ce vreau să reţineţi vizavi de Declaraţia Unică este că termenul de depunere a formularului este 16 martie 2020. Nu avem nicio informaţie cu privire la prelungirea termenului aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. Data de 16 martie 2020 este şi termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 şi a contribuţiei sociale de sănătate sau a contribuţiei la pensie, din nou, pentru anul 2019. De vreo doi ani nu mai avem decizie de impunere. Deci, vă rog frumos, nu aşteptaţi deciziile prin poştă, pentru că nu o să vină. Deci până pe 16 martie 2020 trebuie să şi achitaţi, este principiul autoimpunerii, acesta (contribuabilul, n.r.) îşi calculează taxele aferente veniturilor realizate, caută contul în care trebuie să vireze banii pentru plata lor şi plăteşte“, a arătat Mîndoiu.
Reprezentantul EY a mai precizat că este indicat să nu se aştepte până în apropierea termenului limită de 16 martie pentru a depune declaraţia unică pentru că Spaţiul Privat Virtual este posibil să se blocheze.Declaraţia Unică se poate depune în format electronic prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) sau pe hârtie. Deocamdată, ANAF doar a pus în dezbatere publică modelul de formular pentru anul 2020.