8 sfaturi pentru ca totul să fie perfect în prima zi de școală

Ultima actualizare:

    Aproximativ 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile în data de 15 septembrieFoto: Shutterstock
Aproximativ 3,2 milioane de elevi şi preşcolari încep cursurile în data de 15 septembrieFoto: Shutterstock

Fie intră în clasa I, fie este mai mare, copilul tău are nevoie de tine în prima zi de şcoală. Acum e momentul să îi dai sfaturi despre cum să se poarte cu colegii, cum să comunice în grupul din care va face parte, în cine să aibă încredere şi în cine nu. Asta, pentru propria lui siguranţă şi propria ta linişte.

Copiii care intră în clasa I, dar şi cei care de la grupa pregătitoare sunt total dezorientaţi în apropierea debutului de an şcolar. Cei care nu se vor integra şi nu vor lega prietenii în prima zi de şcoală au şanse mai mari să se autoizoleze ori să se simtă excluşi.

1. Obişnuieşte-l din timp cu noul program – Dacă ştii că micuţul tău e emotiv, ar fi bine să-i explici din timp ce înseamnă învăţământul primar şi că nu are motive să se teamă de noul său statut de elev. „O să-ţi faci o sumedenie de prieteni”, e un îndemn care dă roade. Tot din timp trebuie să-l obişnuieşti cu trezitul de dimineaţă şi cu programul strict: trezit, spălat, îmbrăcat, mic dejun. La început, va opune rezistenţă pentru că e obişnuit să lenevească ori să fugă la joacă.

2. Fără dulciuri sau jucării de la străini - Orice copil e tentat să întindă mâna după o acadea întinsă de cineva pe stradă, însă sarcina voastră e să-l convingeţi că nici un dar de la persoane străine familiei nu e mai important decât siguranţa lor.

3. Atenţie la ce aduce acasă - În cazul în care copilul tău vine acasă cu obiecte de valoare ori străine ar trebui să verificaţi imediat provenienţa lor. Ar putea fi lucruri furate ori pierdute de alte persoane, iar nedeclararea lor ar putea cauza neplăceri întregii familii.

4. Copilul nu trebuie să plece cu străini - Un individ care pretinde că e şoferul colegului său de clasă v-ar putea răpi copilul. Pentru a evita această situaţie, faceţi tot posibilul să mergeţi personal să-l luaţi de la şcoală, în cazul în care nu aţi delegat deja această sarcină unei persoane de încredere.

5. Învaţă-l să comunice şi să spună adevărul - Comunică în permanenţă cu copilul tău şi explică-i că este esenţial ca şi el să facă acelaşi lucru şi să nu se ferească de tine.

6. Atenţie la igina personală -  Igiena copilului tău e importantă şi la şcoală, nu doar acasă. Diferenţa e că nu poţi sta tot timpul după el ca să-i aminteşti asta, dar o poţi face în fiecare zi, înainte de a-l conduce la clasă.

7. Fii lângă el - Pentru a înţelege cum se simte copilul tău la şcoală participă la şedinţele cu părinţii. Nu lipsi de la deschiderea anului şcolar, unde poţi intra în contact cu ceilalţi părinţi şi îi vei putea cunoaşte şi analiza colegii.

8. Comportamentul la control - Dacă vezi o schimbare bruscă a comportamentului său, în sens negativ, nu minimaliza importanţa mesajelor sale. Analizează cu atenţie problema, cere lămuriri copilului şi încearcă să o rezolvi înainte să se acutizeze.

Click! spune:

Iată care sunt drepturile şi obligaţiile profesorilor şi elevilor:

Profesorii trebuie să aibă o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil. Ei nu au voie să dea meditaţii elevilor din clasele la care predau.

Elevii nu vor mai folosi telefonul mobil în timpul orelor.

Calendarul noului an şcolar

Anul şcolar va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară. Pentru elevii din clasa a XII-a, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor e de 33 de săptămâni. 

Cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării Evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.

Vacanţa de iarnă va începe pe 20 decembrie şi se va încheia pe 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie. În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Semestrul al II-lea va începe pe 9 februarie şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net