8 noiembrie: Tradiții care aduc noroc în ziua Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Românii sărbătoresc cu mare fast Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil timp de trei zile. În popor, fiecare zi a sărbătorii poartă nume diferite: Capul Arhanghelului ( prima zi), Mijlocul Arhanghelului ( a doua zi) și Coada Arhanghelului (a treia zi).
Să respectăm vechea tradiție” Vara Arhanghelilor ”
În tradiția populară se respectă o veche tradiție numită ”Vara Arhanghelilor”. În intervalul dintre Soborul Arhanghelilor și Crăciun, în fiecare an există un interval de trei-patru zile senine şi călduroase numite în popor „Vara Arhanghelilor”; atunci este bine să ne punem trei dorinţe. În mod cert, aceste dorințe arzătoare se împlinesc.
În România, cultul pentru Arhangheli este foarte răspândit
În ţara noastră, cultul pentru Sfinţii Arhangheli este foarte răspândit, iar lăcașurile de cult și numele credincioșilor care poartă slăvitele nume ale Arhanghelilor, în toate zonele geografice ale țării, sunt în acest sens o dovadă incontestabilă. De asemenea, ca un simbol al respectului pentru cei doi Arhangheli, Mihail și Gavriil, icoana care-i reprezintă este prezentă în casele românilor.
Este bine să aprindem lumânări în ziua Soborului
În prima zi a Soborului, fiecare creştin este bine să aprindă în biserică o lumânare. Prin tradiție, aceasta simbolizează atât lumina sa călăuzitoare pentru spor şi sănătate, cât și drumul spre viaţa sa veşnică. De asemenea, este bine să aprindem lumânări în bisericile cu hram, pentru sănătatea membrilor familiei şi pentru odihna rudelor adormite întru Domnul.
În ziua Soborului să dăruim ofrande tradiționale
În cele trei zile, când sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli, tradiția ne amintește să dăm ofrande alimentare pentru sufletul celor adormiţi, rude și prieteni. Aceste ofrande tradiționale: fructe, pește și pâine de casă, poartă numele de Moşii Arhanghelilor.
Ziua Sfinților Arhangheli, o zi de hotar între toamnă și iarnă
De-a lungul secolelor, s-a observat că din ziua Soborului vremea bună se îndepărtează încet-încet, iar după cele trei zile, când sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli, vremea se răcește.
Prin tradiție, în ziua Soborului se mănâncă peşte
În ziua praznicului, este bine să mâncăm pește. Cine respectă această tradiție va fi sprinten ca peştele şi va fi ferit de boală și de pagubă.
În ziua sărbătorii, să aducem daruri naşilor de cununie
Pentru cei căsătoriți, sărbătoarea Arhanghelilor are o importanță deosebită: femeile oferă în dar naşilor de cununie câte doi colăcei, deoarece la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi, sunt simbolul celor doi Arhangheli, care le ocrotește căminul.
Arhanghelul Mihail este nașul săracilor, cu mulți copii
În ziua sărbătorii, oamenii săraci, cu mulți copii, cer ajutorul Arhanghelului Mihail, pe care-l consideră nașul lor. Ei cred că rugăciunile lor sunt ascultate și viața lor se va îmbunătăți.
Credincioșii se roagă Arhanghelului Gavriil să le aducă vești bune
În această zi, prin tradiție, credincioșii se roagă la Arhanghelul Gavriil să le adună numai vești bune și să le împlinească dorințele.
Arhanghelul Mihail este protectorul multor categorii sociale
Este un fapt dovedit: Sfântul Mihail este protectorul armatelor creștine, al călugărilor, negustorilor, al marinarilor și al persoanelor bolnave. Mai ales în ziua sărbătorii, membrii acestor categorii sociale îi cer spijinul Arhanghelului Mihail, rugându-l să-i apere de orice obstacol.
Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine
Arhanghelul Gavriil este ocrotitorul familiei creștine. La el se roagă, cerând ajutor și protecție, mamele, fecioarele creștine, copiii și călugărițele în ziua Sărbătorii, dar și în momentele de cumpănă sufletească și trupească.