Miracole creștine în Bisericile Ortodoxe din România : Biserica Sfânta Vineri Nouă din București
O biserică impresionantă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, situată în apropierea stației de metrou Basarab din Capitală, pe Bulevardul Nicolae Titulescu, atrage sute și sute de credincioși din București și din multe localități din Muntenia.
Potrivit documentelor, Sfântul lăcaș are o istorie zbuciumată, fiind construită de trei ori în apropierea Gării de Nord . Biserica a fost numită astfel, deoarece în vremuri îndepărtate Cuvioasa Parascheva se numea Sfânta Vineri. În istoria bisericii se menționează că Sfântul lăcaș a fost construit pentru prima dată în anul 1854 prin investițiile negustorului Nicolae Eftimiu, din uliţa Târgoviştei, actuala stradă Griviţa. La început, pe lângă hramul principal, biserica a avut două hramuri, :„Sfântul Mare Mucenic Haralambie” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Biserica a fost refăcută timp de …77 de ani
În istoria bisericii se menționează că sfântul lăcaș a fost refăcut şi restaurat de-a lungul a… 77 de ani. Din păcate, Biserica a fost demolată în anul 1931 pentru că autoritățile de atunci doreau ca spațiul ocupat de biserică să fie cedat Gării de Nord, care se bucura de o perioadă de glorie. În schimbul expropierii, autoritățile au oferit, în apropiere, un alt teren, unde a fost construită o capelă, iar biserica urma să fie construită mai târziu. Și de această dată, construcția a avut ghinion și fost distrusă în bombardamentele din anul 1944. În strada Nicolae Titulescu, unde se roagă sute și sute de credincioși, Biserica Sfânta Vineri Nouă a fost construită după război, pe un teren achiziționat în anul 1937.
Planul bisericii a fost conceput în stil muntenesc
Proiectul impresionantului lăcaș ortodox a fost inspirat din arhitectura Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol şi a Mănăstirii Argeşului, construită în timpul domnitorului Neagoe Basarab. La realizarea picturii bisericești și-au adus contribuția specialiști de renume din anii 1950 și 1953. Au fost urmați alți pași, pentru ca planul bisericii, conceput într-un stil clasic muntenesc, pe o suprafață de 446 mp, să aibă o finalitate impresionantă.
Prin tradiție, credincioșii multor familii se roagă în această biserică
De zeci și zeci de ani, din generație în generație, credincioșii multor familii vin în Sfântul lăcaș și se roagă la racla cu părticele de moaşte ale Cuvioasei Parascheva ( Sfânta Vineri Nouă) Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Mucenic Haralambie. De asemenea, credincioșii se roagă și la a doua raclă cu părticele ale Sfinţilor Mucenici din Rait şi Sinai, dăruite sfântului lăcaș de Biserica „Mihai Vodă” din București.
Vindecări spirituale în Sfântul Lăcaș
De multe ori, miercurea și vinerea, în acest lăcaș vin să se roage pentru sănătate credincioși care locuiesc în apropiere de București. Maria și sora ei Elena s-au rugat timp de 40 de zile pentru sănătate. Medicii aveau rezerve în privința însănătoșirii lor. Ambele erau născute într-o zi de vineri și s-au consultat cu un preot care le-a recomandat să se roage în această biserică. Efectele rugăciunii lor au fost surprinzătoare pentru persoanele care cred doar în puterea medicamentelor. Analizele au dovedit că există vindecări și pe căi spirituale. Acum, cele două surori sunt sănătoase, dar ele revin periodic și se roagă la racla cu moaștele sfinților care le-au redat încrederea și le-au prelungit viața.
Și întreprinzătorii se roagă în sfântul lăcaș
George este un bărbat în puterea vârstei. Deseori, vinerea dimineața, el s-a rugat, timp de patru săptămâni, la racla cu sfintele moaște. Firma lui care era în pragul falimentului, este acum pe profit. George s-a rugat discret cerându-le ajutorul Cuvioasei Parascheva, Sfântului Ierarh Nicolae, Mucenicului Haralambie, dar și ”sfințișorilor” cui îi numește el pe Sfinții Mucenici din Rait și Sinai. De fiecare dată, George a aprins multe lumânări în memoria acestor sfinți. De asemenea, pentru vii, patronul George a aprins lumânări numindu-i pe toți salariații lui. Într-o dimineață, când venea discret de la biserică, contabilul firmei i-a spus că este momentul să fie optimiști: i-a spus că s-a consultat cu o rudă, patronul unei firme din străinătate, iar acesta i-a dat Soluția, câtă vreme a stat în țara noastră. Contabilul a vrut să-l ajute pe George pentru că acesta a fost mereu corect cu salariații lui.
Când crezi în ajutorul Sfinților …
În parohia Sfânta Vineri Nouă , unde se ruga de multă vreme, Ana și-a împlinit un vis măreț: și-a cumpărat casă. Ani de zile, Ana a stat în gazdă și la rude și la personae străine, prieteni de familie. Totdeauna spera că, poate într-o zi, va avea ”căsuța ei”. Se temea de rate, se temea să nu rămână fără serviciu și se gândea cu groază, cum va plăti ratele. Într-o zi, o fostă colegă de facultate, Sanda, i-a spus că în compania în care lucrează este bine și, după exemplul altor colege, a făcut un împrumut bancar pentru casă. Mai mult, Ana a aflat de la Sanda că ar fi bine să se mute și ea în această companie…După multe clipe de incertudine și de teamă, Ana i-a urmat sfatul Sandei. Acum, Ana vine la biserică și se roagă la racla cu ”Sfinții cei mari” din această biserică s-o ajute în continuare. În ”căsuța” ei și-a cumpărat și câteva lucruri esențiale într-o gospodărie și crede va rezolva, în continuare, problemele prioritare.