Tradițiile care aduc spor și noroc în viața românilor la praznicul Cuviosului Dimitrie cel Nou
Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a săvârşit numeroase minuni în viața românilor și este venerat de credincioşii din întreaga ţară. De aceea, ei împlinesc cele mai îndrăgite tradiții, moștenite din moși- strămoși, și sunt convinși că acestea le poartă noroc în ziua de prăznuire .
Dorințele se împlinesc când ne rugăm la moaștele unui cuvios și ale unui mucenic
Prin tradiție, dorințele cele mai arzătoare se împlinesc atunci când credincioșii se roagă la racla cu moaștele unui sfânt, unui cuvios și ale unui mucenic. Prin rugăciune , dorințele adresate moaștelor sunt împlinite de puterea acelui sfânt.
Moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou au fost acoperite cu veșminte noi
Potrivit tradiției, și anul acesta, veneratele moaşte ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, păstrate în Catedrala Patriarhală, au fost acoperite cu veşminte noi, luminoase și brodate cu chipul sfântului din icoană. Veșmintele purtate de Cuvios în timpul anului sunt dăruite unor biserici ce poartă hramul acestuia și atrag norocul în viața credincioșilor din comunitatea respectivă.
Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou, adusă în căminul nostru
În tradiţia populară, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, cel care s-a dovedit că este patronul gospodăriilor pe care le protejează de pagubă, de furtuni şi de furia animalelor sălbatice. De aceea, în ziua praznicului este de mare folos ca fiecare credincios să aducă în căminul său icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou. Această icoană sfințită trebuie așezată la masa sărbătorească, chiar dacă în familie nu este un credincios care să poarte numele de Dumitru. Când datina este urmată, an de an, armonia, sănătatea şi sporul vor rămâne în casa respectivă.
Se aprind câte 10 lumânări la mormintele celor care au murit fără lumină
Și în această zi, se continuă practicile de venerare a morţilor. Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia lor. De asemenea, se respectă tradiția să se aprindă câte zece lumânări la mormintele rudelor și prietenilor care au murit fără lumânare. Fiecare mormânt se împodobește cu flori de toamnă.
Se împart ofrande bătrânilor din azile, comparați cu pusnicii
La sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou este bine să împărțim ofrande cu fructe: mere, nuci, struguri şi cu miere bătrânilor singuri și neajutoraţi, în special acelora care trăiesc în azile deoarece, în tradiţia populară, acești bătrâni sunt comparați cu „pusnicii”.
Și la praznicul Cuviosului Dimitrie cel Nou arde din nou focul viu
În ziua de prăznuire a Cuviosului, în mediul rural mai ales, în curtea gospodăriei, tinerii aprind din nou focul viu a lui Sânmedru şi-l întreţin cu vreascuri şi cu cetină de brad. Focul trebuie să ardă pe parcursul nopţii, iar cei care-l veghează îl roagă pe un bunic sau pe cel mai vârstnic din comunitatea respectivă să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie. Întâmplările povestite sunt transmise din moşi-strămoşi în familiile sătenilor din localităţile rurale.
Să cerem ajutorul Cuviosului Dimitrie cel Nou
Cine are un mare necaz este bine să-l mărturisească Cuviosului Dimitrie. Tradiţia spune că, mai ales în această zi, la slujba de prăznuire, ni se împlinesc dorințele, deoarece Dumnezeu ne trimite darurile sale prin intermediul Cuviosului Dimitrie.
În mediul rural, și în această zi de prăznuire se încheie ultimele socoteli
Prin tradiție, dacă în ziua Sfântului Dimitrie , Izvorâtorul de Mir nu s-au încheiat vechile înţelegeri între stăpânii oilor şi ciobani , considerată ziua socotelilor sau a soroacelor, acest lucru se poate finaliza în ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou. De asemenea, și datoriile făcute în ultimele șase luni trebuie achitate măcar în această zi, dacă în ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir nu au fost achitate .
Creștinii cinstesc veșmintele care au acoperit moaștele
În ziua praznicului, în bisericile ortodoxe, creştinii cinstesc veşmintele care au acoperit sfintele moaşte ale sfinţilor. Acest ritual se respectă în România cu veşmintele Sfântului Cuvios Dimitrie, ale Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi ale Sfintei Filofteia.