Ce analize îi faci copilului la intrarea în colectivitate

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Sunt sau nu sunt obligatorii analizele medicale la înscrierea copiilor în creşe, şcoli şi grădiniţe? Iată o temă intens dezbătută de părinţi la fiecare început de an şcolar. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne lămureşte astăzi asupra acestui subiect.

La înscrierea într-o comunitate, indiferent dacă vorbim despre creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii copiilor trebuie să prezinte un aviz medical cu menţiunea “clinic sănătos”, care le va fi eliberat de medicul de familie. Eliberarea documentului se face gratuit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia, chiar dacă părinţii NU sunt asiguraţi.

Tot medicul de familie este singurul care poate decide dacă pentru eliberarea avizului sunt necesare anumite analize sau investigaţii, al căror cost va fi suportat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în baza unei trimiteri parafată de medic. Aşadar, creşele, grădiniţele sau şcolile nu trebuie să indice părinţilor anumite analize sau să solicite alte documente, medicul fiind singurul care are dreptul să decidă ce analize şi investigaţii sunt necesare pentru eliberarea avizului. 

Care sunt cele mai solicitate analize

În cele mai multe cazuri, dacă au suspiciuni, medicii recomandă analize care să ateste că cei mici nu suferă de afecţiuni contagioase, pe care le-ar putea transmite celorlalţi:

  • examenul coproparazitologic;
  • examenul coprobacteriologic;  
  • exudatul faringian;
  • exudatul nazal.

Examenul coproparazitologic (coprocultura) ajută la depistarea unor coli patogeni sau salmonella, iar examenul coproparazitologic va indica dacă cel mic are  anumiţi paraziţi. Examenul faringian şi cel nazal depistează streptococul şi stafilococul, factori determinanţi pentru infecţiile respiratorii.  Acestea se transmit rapid în colectivitate şi există riscul ca mulţi copii să se îmbolnăvească. 

Cât costă setul de investigaţii medicale

Dacă analizele au fost recomandate de medicul de familie, costul lor va fi suportat din Fondul de Asigurări de Sănătate. Dacă părinţii apelează la serviciile laboratoarelor de analize fără să aibă trimiterea de la medicul de familie, preţul lor poate varia între 70 – 120 de lei, în funcţie de tarifele practicate de laborator.

Află de la specialiști ce drepturi ai ca asigurat!

Vrei să știi ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obține un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găsești pe platforma www.drepturilepacientilor.info.  „Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate din România. De aceea am lansat o campanie de informare”, a declarat Cristian Bușoi, medic și europarlamentar PNL. Bușoi a arătat că, pentru campania „Drepturile Pacienților”, a fost lansat un call center, la care răspund voluntari sfătuiți de 14 medici, și site-ul www.drepturilepacienților.info. Numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil în București, între orele 8.00 și 20.30.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net