Reţeta câştigătoare: Prăjitură cu foi de bulion şi cremă de griş
Câştigătorul nostru se numeşte Marian Fetic. El va primi un aparat de vidat alimente.
Ingrediente foi:
15 linguri ulei, 15 linguri bullion, 7 linguri zahăr, 500 g făină, 1/2 linguriţă bicarbonate, un vârf cuţit sare, esenţă rom; Ingrediente crema 1: 1 l apă, 200 g griş, 250 g margarină, zahăr după gust, 100 g nucă cocos, o lămâie; Ingrediente crema 2: 400 g gem de prune, o cană sâmburi nucă; Decor: nucă cocos,
feli de lime, portocală şi grepfrut;
Preparare foi:
Uleiul se amestecă cu zahărul şi sare până ce zahărul se topeşte. Se adaugă treptat bulionul, romul şi făina amestecată cu bicarbonatul. Compoziţia obţinută se amestecă bine până ce se formează un aluat elastic şi nelipicios. Dacă mai este nevoie de făină se mai adaugă! Aluatul format se dă la rece pentru aproximativ o jumătate de oră. După aceea aluatul se împarte în 4 şi se coc pe rând 4 foi pe dosul unei tăvi unse cu ulei şi tapetate cu făină. Acestea se coc în cuptorul preîncălzit la foc potrivit aproximativ 10 minute. După ce s-au copt se dau cu grijă jos de pe fundul tăvii şi se lasă la răcit.
Preparare prima cremă:
Se pune apă, coaja de lămâie şi zahărul la fiert, pentru început puteţi pune 10 linguri zahăr, iar dacă mai este nevoie se mai adaugă la sfârşit. Când lichidul a început să fiarbă se adaugă în ploaie grişul şi se amestecă continuu până când se îngroaşă. Când s-a îngroşat se ia de pe foc şi se încorporează margarina, zeama de lămâie şi nuca de cocos. Crema se dă la rece pentru câteva minute. Asamblare: Se pune prima foaie, jumătate din cantitatea de cremă de griş, foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presărat cu nuca măcinată. Peste nucă se pune a treia foaie, după aceea se pune restul de cremă de griş (se opreşte puţin şi pentru decor) şi ultima foaie. Atenţie: Nu se apasă pe foi pentru a presa prăjitura. Ultima foaie se unge în strat foarte subţire cu crema de griş rămasă pentru decor şi se presară cu nucă de cocos. Poftă bună!