1 octombrie: Ziua Internațională a Cafelei. Care sunt beneficiile acesteia?

Ultima actualizare:

    Printre beneficiile cafelei penru sănătate se numără îmbunătățirea memoriei și a circulației sângelui
Printre beneficiile cafelei penru sănătate se numără îmbunătățirea memoriei și a circulației sângelui

Ziua Internațională a Cafelei este sărbătorită, în fiecare an, la 1 octombrie. Se știe că beneficiile cafelei pentru sănătate sunt multe, mai ales atunci când cafeaua este consumată cu măsură. Click! îți spune care este istoricul cafelei, dar și de ce este bines ă bem cafea.

Ziua Internațională a Cafelei este dedicată, în fiecare an, la 1 octombrie, atât producătorilor, cât şi iubitorilor de cafea.

Ziua Internaţională a Cafelei marchează, la nivel global, atât drumul boabelor de cafea de la plantaţie până la magazinul local, dar şi activitatea oamenilor care sunt implicaţi în acest proces. Totodată, este promovată industria cafelei, într-un context de colaborare constantă între ţările producătoare şi ţările consumatoare.

Istoricul cafelei

Etiopia este considerată a fi locul de naştere al arborelui de cafea şi al culturii de cafea. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roşii ale unei anumite plante. Le-a încercat şi el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită „qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Din lumea musulmană, cultivarea şi, mai ales, consumul s-au răspândit în India, Italia şi restul Europei, Indonezia şi Americi.

Astăzi, arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal, în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa, notează www.umfcv.ro, citat de Agerpres.

Cafeaua este uşor acidă (PH 5.0-5.1) şi are un efect de stimulare asupra sistemului nervos uman datorită conţinutului de cafeină. De asemenea, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi calde din lume.

Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) a fost înfiinţată în 1963, la Londra, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, deoarece cafeaua verde neprăjită avea o mare importanţă economică şi era una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri agricole din lume.

Iată care sunt beneficiile cafelei pentru sănătate!

O ceașcă de cafea fierbinte este binevenită în fiecare dimineață, mai ales când ai nevoie de un plus de energie pentru a-ți începe ziua. Iată ce alte efecte mai are aceasta asupra organismului tău.

1. Te ajută să arzi mai multe calorii

Un studiu spaniol citat de lifehack.org arată că atleții care beau aproximativ 350 de mililitri de cafea înainte de a-și începe antrenamentele ard cu 15% mai multe calorii decât cei care nu consumă această băutură. Chiar dacă nu faci exerciții fizice, s-a dovedit că aceasta stimulează metabolismul cu până la 20%.

2. Îmbunătățește circulația sângelui

O ceașcă de 150 de mililitri de cafea pe zi poate stimula cu 30% fluxul de sânge în organism, lucru care poate duce la o mai bună oxigenare a țesuturilor și îmbunătățirea activității fizice.

3. Poate avea efect analgezic

Un studiu efectuat de Universitatea din Illinois a dovedit că două sau trei cești de cafea pot scădea nivelul de durere perceput cu până la 48%, în cazul exercițiilor fizice, cu 18% mai puțin decât aspirina.

4. Îmbunătățește memoria

Două cești de 150 de mililitri de cafea pe zi ajută la îmbunătățirea memoriei pe termen lung. De asemenea, cafeaua determină creierul să secrete anumite chimicale, care ajută la îmbunătățirea anumitor funcții precum timpul de reacție, vigilența și funcția cognitivă (de învățare, n.r.).

5. Reduce riscul de depresie

O cantitate considerabilă de cafea consumată pe zi poate reduce riscul de depresie cu până la 20%, datorită faptului că stimulează secreția anumitor chimicale în creier, precum dopamina și serotonina, cunoscute pentru efectul lor antidepresiv.

6. Mirosul cafelei poate reduce stresul

Chiar dacă nu îți place gustul cafelei, câțiva cercetători de la Universitatea Națională din Seoul  au descoperit că mirosul cafelei poate reduce proteinele din creier care cauzează stresul. Totuși, studiul a fost realizat mai ales pe baza stresului generat de un program de somn necorespunzător.

7. Un consum moderat de cafea, de până la 3-4 ceşti de cafea pe zi, ne poate ajuta să influenţăm în mod pozitiv  starea de bine fizică, mentală şi socială, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

8. Există o legătură clară între consumul de cafea şi capacitatea de a face efort fizic. O cafea băută cu 30 de minute înainte de a începe antrenamentul fizic are efect revigorant, energizant şi ajută la prevenirea oboselii musculare.

9. Conform Institutului pentru studiul ştiinţific al cafelei, alţi compuşi bioactivi din cafea sunt polifenolii, care prezintă proprietăţi antioxidante şi au un aport important în lupta împotriva radicalilor liberi, protejând astfel ţesuturile de atacul agresiv al acestora.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net