10 beneficii ale înotului
Profită de vară, de mare, de piscine şi înoată cât poţi de mult. Fă din asta un obicei pe termen lung şi vei vedea că înotul are o mulţime de beneficii pentru sănătatea organismului. Te vei simţi mai bine atât fizic, cât şi psihic. Instructorul Bogdan Marin ne detaliază 10 dintre beneficiile acestui sport.
Oxigenează creierul
Înotul stimulează sistemul nervos central şi îl ajută considerabil să se oxigeneze, vascularizeze. Făcând efort fizic corpul consumă mai mult oxigen şi implicit are nevoie să primească o cantitate mai mare de aer. Oxigenul asimilat e transportat rapid prin vasele sanguine, ce sunt de asemenea puse în funcţiune de pulsul alert, către creier şi întreg organismul, obţinându-se o circulaţie şi vascularizare benefice. Acest lucru duce şi la regenerarea celulelor creierului. Înotul antrenează perfect reflexele motorii, ajută echilibrul şi coordonarea, dezvoltă puterea de concentrare şi atenţia.
Combate depresia, reduce stresul
Înotând, creierul creşte secreţia de endorfine, acele substanţe chimice produse cu scopul de a combate, pe de-o parte, efectele stresului şi ale durerii, iar pe de altă parte, de a induce o stare de relaxare a organismului şi de a întări sistemul imunitar.
Pune în funcţiune toţi muşchii
Într-un singur antrenament vei stimula toate grupele de muşchi: pe cei abdominali şi din zona lombară, care împreună asigură o corectă postură şi un bun echilibru, pe cei de la umeri, cărora înotul le oferă un grad de rotaţie optim şi le creează o bună mobilitate, braţele vor fi mai ferme, picioarele sunt şi ele uniform lucrate, spune Bogdan Marin, instructor de înot la Bluemarin Sport Club: „Mişcarea picioarelor în sus şi în jos, ca la procedeele craul şi spate, contractă muşchii cvatriceps (partea frontală a coapsei), biceps femoral (partea anterioară a coapsei) şi fesierii. Procedeul bras stimulează contracţii în partea interioară şi exterioară a coapsei”.
Protejează articulaţiile şi oasele
Când înotăm, greutatea corpului se dispersează pe apă şi astfel nu vom avea încărcare exterioară asupra articulaţiilor. Prin înot optinem un bun raport între articulaţii, oase şi muşchi. Oasele sunt bine protejate, rata de accidentări (fracturi) este foarte mică, iar articulaţiile sunt, de asemenea, ferite de dislocări şi luxaţii.
Consolidează coloana
Coloana vertebrală este însăşi o articulaţie, semimobilă. Prin înot, muşchii paravertebrali, ce se găsesc de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, devin mai puternici şi se dezvoltă uniform, obţinându-se o bună ancorare a coloanei şi un aliniament corect. Înotul poate corecta hipercifoza, hiperlordoza sau scolioza, fiind recomandat şi în problemele herniei de disc. E cosiderat un sport “sigur” datorită faptului că nu suportă şocuri, căzături, ca în alte sporturi.
Întăreşte inima
Studiile arată că înotul reduce riscul cardiac. În timp ce înotăm, frecvenţa cardiacă creşte şi se stimulează circulaţia.
Se ard grăsimile
Înotul ne ajută să slăbim într-un mod sănătos. Acest tip de antrenament e considerat unul cardiovascular. Frecvenţa cardiacă (pulsul)este punctul de referinţă al acestuia. Dacă e menţinută între 60-75% din maxim, se stimulează arderea grăsimilor. Procesul poate fi de durată, însă merită.
Previne şi reglează diabetul
Principalul factor care duce la apariţia diabetului este aportul mare de glucoză pe care îl administrăm corpului nostru, însă nu îl şi consumăm. Înotul creşte cantitatea de insulină, aceasta având rolul de a readuce la normal cantitatea de glucoză, pe care o transformă în glicogen.
Ţine astmul sub control
Un antrenament de aproximativ o oră, la o intensitate medie, foloseşte sistemul aerob. Înotând, avem nevoie de un flux mare de oxigen, ceea ce implică o bună funcţionare a plămânilor. În plus, e foarte benefic în afecţiunile respiratorii, cum este astmul. Mediul acvativ, fiind lipsit de praf, îi ajută pe asmatici, înotul ducând la curăţarea foselor nazale, a bronhiilor, a plămânilor.
E indicat femeilor însărcinate
Înotul este cea mai sigură formă de efort, tonifică musculatura, menţine o constituţie fizică bună şi, cel mai important, poate elimina mult mai rapid din corp toxinele şi substanţele dăunătoare sarcinii.