Ai mofturoşi la masă? Aşa îi "păcăleşti"
Strâmbă din nas numai când aud de supă de legume, de spanac, broccoli, peşte. În schimb, dacă s-ar putea, ar mânca numai cartofi prăjiţi, paste, pizza şi ciocolată. Majoritatea copiilor sunt aşa, spre disperarea părinţilor. Dar, cu răbdare şi cu câteva strategii deştepte, îi poţi „păcăli” să accepte orice. Ba chiar cu entuziasm.
Prezentatoarea tv Ela Crăciun, mamă a doi copii, ştie foarte bine ce înseamnă să ai mofturoşi la masă. A făcut chiar şi un top al alimentelor ocolite de cei mici, după ce a stat de vorbă cu educatori, psihologi şi părinţi. „M-am liniştit când am aflat că toţi copiii sunt mai mult sau mai puţin pretenţioşi când vine vorba de mâncare. Ocolesc legumele, preferând cartofii prăjiţi şi crenvuştii. Şi nu trebuie să fi urmat vreun curs de nutriţie sau vreun master în alimentaţie ca să ştii cât de dăunătoare sunt aceste preparate”, spune Ela. După o amplă informare şi după ce a apelat la sfaturile medicilor pediatri şi ai specialiştilor în nutriţie, prezentatoarea a aflat câteva trucuri pentru a-i convinge pe copiii ei să accepte mâncarea sănătoasă.
- Chiar dacă cei mici au perioade în care fac obsesie pentru un anumit aliment, încearcă să le pui la dispoziţie mai multe opţiuni atrăgătoare. Cu siguranţă vor fi curioşi măcar să guste.
- Nu-i ruga să mănânce, nu insista, nu te speria că vor muri de foame. Nu se va întâmpla aşa ceva. Copiii au un simţ al supravieţuirii mult mai bine dezvoltat decât îţi poţi imagina. Când le va fi foame, vor mânca şi pâine goală.
- Implică-i în diverse activităţi, precum alegerea meniului zilnic, alegerea legumelor şi a fructelor din pieţe/magazine, apoi chiar curăţatul lor. Cerându-le ajutorul şi punându-i la treabă, se vor simţi utili, responsabilizaţi, iar mâncarea făcută de mânuţa lor va avea cu siguranţă cel mai bun gust.
- Părinţii sunt cel mai bun exemplu. Nu poţi să-i ceri copilului să mănânce broccoli când tu îţi pui în farfurie paste carbonara. Mâncaţi cu toţii la masă acelaşi tip de mâncare şi chiar lăudaţi preparatele sănătoase, ca să-l faceţi curios să le încerce. Practic, adulţii transmit celor mici obiceiurile lor. Dacă părinţii consumă legume, copiii vor prelua acest obicei şi îşi vor forma gustul pentru alimentele pe care le văd cel mai des în farfuriile acestora.
- Eliminaţi tentaţiile. Gătiţi sănătos, păstraţi în frigider doar alimente acceptate şi, neexistând altceva în bucătărie, copilul va fi nevoit să mănânce ce există.
- Decât cantitate, mai bine ai grijă la calitate. Un copil nu trebuie să mănânce neapărat mult, cât sănătos şi hrănitor. „Decât o pungă de biscuiţi, mai bine un singur gălbenuş de ou. Decât multă pâine, mai bine o linguriţă de icre”, mai spune Ela Crăciun.
La ce strâmbă din nas
- Supă/ciorbă de legume
- Mazăre cu pui
- Ghiveci cu legume
- Spanac cu ou
- Urzici cu mămăligă
- Fasole verde
- Orez sălbatic
- Paste cu broccoli
- Mămăligă cu brânză de vaci şi smântână.
- Legume la abur sau fierte (broccoli, dovlecei, ardei, varză de Bruxelles)
Ce ar mânca
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului, pâinea albă, pastele şi cartofii se regăsesc cel mai des în meniul săptămânal al celor mici. Toţi copiii ar mânca:
- Paste
- Cartofi prăjiţi
- Crenvuşti
- Şniţele
- Pizza
- Prăjituri
- Pâine albă