Alimente permise și interzise celor cu bila leneșă
Cunoscută și sub denumirea de colecist sau fiere, vezica biliară este un săculeț în formă de pară, localizat sub ficat. Anumite boli, precum colita sau gastrita, și obiceiurile alimentare greșite pot duce la dischinezie biliară sau la așa-numita bilă leneșă.
Durerile de cap, amețelile, grețurile, vărsăturile și durerile în regiunea ficatului sunt simptomele prin care se manifestă bila leneșă. Ele apar în special după mesele copioase, care conțin tocături, sosuri și prăjeli.
Ce alimente îți sunt interzise
Pentru amelionarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic. Nu ai voie să mănânci:
- Supe grase.
- Unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roșii necojite și în cantități mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, țelină, praz, legume la conservă sau congelate.
- Murături.
- Carne: prăjită, de porc, de rață, de gâscă, afumături, mezeluri, șuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat și plămâni).
- Pește și fructe de mare: somon, hering, morun, icre.
- Untură și slănină.
- Lactate: brânză fermentată, smântână, cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert și Roquefort.
- Pâine: neagră.
- Dulciuri: care au în componență ouă, cacao, frișcă, precum și torturi, înghețate și ciocolate.
- Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale.
- Semințe: sărate și prăjite.
- Condimente: boia, muștar, dafin, piper.
- Băuturi: alcool (bere, vin, țuică etc.), băuturi cofeinizate (cafea etc.)
Află pe clicksanatate.ro cum să eviți crizele de bilă!