Câtă sare e bună în mâncare?

Ultima actualizare:

Deşi sarea este un ingredient necesar pentru sănătatea organismului, cei mai mulţi dintre noi depăşesc măsura. Majoritatea alimentelor de pe rafturile magazinelor, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare, astfel că ajungem să consumăm exagerat de multă. Aşa ajungem la probleme.

Excesul de sare (mai mult de 4-5 grame pe zi) afectează în mod negativ întregul organism. Se depune în oase, articulaţii, rezultând afecţiuni reumatismale, retenţie de apă, fapt care împiedică eliminarea normală a toxinelor. În plus, sarea în exces din diverse alimente duce la distrugerea enzimelor şi vitaminelor din compoziţia acestora. “Sarea poate îngroşa arterele şi poate afecta integritatea endoteliului (aflat între sânge şi ţesuturile care îl înconjoară). Deteriorarea acestuia favorizează apariţia aterosclerozei şi, prin urmare, poate provoca formarea de plăci în vasele de sânge. Un exces de sare compromite şi funcţia renală”, explică nutriţionistul italian Gianluca Mech. Tot sarea e unul dintre principalii inamici ai siluetei. Consumul excesiv favorizează retenţia de apă şi formarea edemelor. Mai mult, sarea stimulează pofta de mâncare: cu cât e mai sărat un fel de mâncare, cu atât vrei mai mult să îl consumi. Prin urmare, sarea poate fi, chiar şi indirect, responsabilă pentru creşterea în greutate”, adaugă Gianluca Mech.

Cantitatea de sare recomandată pentru un adult este de 2,3 g pe zi. Mai bine zis, o linguriţă. Pentru persoanele de peste 51 de ani, aportul de sodiu nu trebuie să depăşească 1,5g pe zi. Cât mâncăm în realitate? Cel puţin 4 g pe zi. Chiar şi copiii consumă prea multă sare, în condiţiile în care popcorn-ul, pizza, chips-urile şi cartofii prăjiţi sunt preferaţii lor. Trebuie să avem în vedere că şi alimentele considerate dulci, precum deserturile, conţin sare.

Simptomele unui consum prea mare de sare

  • Îţi e mereu sete. Acesta este primul semn că ai mâncat prea multă sare. Organismul nostru are nevoie de apă pentru a restabili nivelul optim de sodiu.
  • Pietrele la rinichi. Consumul excesiv de sare creşte nivelul calciului în urină, ceea ce predispune la formarea de pietre. 
  • Ai tensiunea ridicată. Dacă suferi de hipertensiune, una dintre cauze poate fi consumul prea mare de sare. Aceasta creşte volumul sângelui din organism, care pune presiune pe inimă şi pe artere. 
  • Ai mâinile şi picioarele umflate, te simţi balonată, urinez mai puţin. E semn că ai retenţie de apă.

Ce tip de sare găseşti în magazine

  • Sarea de Himalaya. Potrivit nutriţionistului Marilena Oprişanu, aceasta ar fi cea mai sănătoasă. Are în compoziţie iod natural şi conţine peste 80 de minerale. Are putere de sărare mai mare, astfel că automat vei pune mai puţină în mâncare, prin urmare, vei consuma mai puţin sodiu.
  • Sarea de mare. Şi ea conţine minerale, însă trebuie să o cumpărăm sub formă de cristale ca să fim siguri că nu a fost procesată sau rafinată. Totuşi, cantitatea ei de sodiu nu e redusă.
  • Sarea fină de masă. Prin procesul de rafinare îşi pierde mineralele. Apoi, de multe ori, se folosesc metode chimice de albire şi prelucrare. Dacă este foarte albă înseamnă că a fost procesată.
  • Sarea grunjoasă. Este cea care se extrage din mine de sare. Ne dăm seamă că e naturală după culoarea uşor gri.
  • Sarea iodată. Dacă este iodată natural, fără adaos de iod sintetic, e bună. Iodul este necesar organismului, ajutând la formarea hormonilor glandei tiroide.
  • Sare neiodată. Se consumă doar dacă medicul  o recomandă în mod deosebit, deoarece deficienţa de iod poate duce la un metabolism leneş, la formarea guşei, la apatie, păr şi piele uscate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net