Ceașca de sănătate: Coada-calului este ”paznicul” tinereții noastre
Coada calului (Equisetum arvense) este una dintre cele mai vechi plante apărute pe pământ, susțin cercetătorii. De-a lungul secolelor, miraculoasa plantă i-a surprins pe cercetătorii şi pe botaniştii de renume din lume prin puterea sa tămăduitoare.
Prin secolul al XI-lea, un terapeut al lumii creştine, Sfânta Hildegard, lăuda eficienţa plantei în tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor. În schimb, Sfântul Albert cel Mare, strălucit maestru în ştiinţele naturii, considera că efectul plantei Coada-calului este de neînlocuit în cazul hemoragiilor şi a vomei cu sânge. Fitoterapeuţii contemporani au descoperit că planta are numeroase principii active, eficiente în tratamentul hemoroizilor și afecţiunilor uterine. Pentru efectul diuretic, specialiştii contemporani recomandă folosirea infuziei de Coada- calului în tratarea afecţiunilor renale, cardiace, hepatice, reumatice, dar şi pentru eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
„Pe lângă acţiunea hemostatică, Coada-calului (Equisetum arvense) are proprietăţi remineralizante, antibacteriene şi antiseptice, iar planta acţionează ca un depurativ excelent. Procentul important de siliciu conținut de plantă este benefic în dezvoltarea sistemului osos, vascular şi respirator, dar trebuie amintit şi aportul altor minerale precum calciul, fierul, magneziul şi potasiul în tratamentul cu Coada-calului, indicat convalescenţilor, anemicilor şi bolnavilor cu afecţiuni respiratorii, precum bronşita şi pneumonia”. De asemenea, în studiul : ”O plantă pentru o sănătate de fier”, Coada- calului este recomandată în prevenirea osteoporozei, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Coada-calului, aliata aparatului urinar
Planta acţionează ca antiseptic, antimicrobian, expectorant, hemostatic, antiinflamator, remineralizant şi dezinfectant. Însă cea mai apreciată calitate a plantei este aceea de diuretic natural.
Recomandată în tratamentul a cel puțin 130 de afecțiuni
Fitoterapeuţii din mai multe ţări apreciază că, datorită compoziţiei sale chimice, planta poate fi indicată atât intern, cât şi extern, în tratamentul a cel puţin 130 de afecţiuni. Printre substanţele active importante, conţinute în compoziţie, se numără acidul salicilic 5-7 %, vitaminele B1 şi C, flavonoidele , bioxidul de siliciu, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic) şi sărurile de potasiu.
Planta este benefică în afecțiunile grave
Datorită proprietăţilor sale diuretice, Coada-calului se foloseşte cu mare succes în tratarea afecţiunilor renale, hepatice, biliare şi reumatice, deoarece contribuie la eliminarea rapidă a toxinelor din organism. În cazul bolnavilor cu retenţii urinare, se combină tinctura de Coada-calului, în proporţii egale, cu alte două tincturi: de Coada şoricelului şi de brad. Din acest amestec se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, în afecţiunile cronice şi de şase ori pe zi în fazele acute.
Previne stările de anxietate
Tratamentul cu tinctură din Coada-calului s-a dovedit foarte eficient în prevenirea stărilor de anxietate. Licoarea se prepară din 50 de grame de pulbere de plantă, care se lasă la macerat timp de 15 zile în 250 ml de alcool alimentar de 70 de grade. În final, leacul se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată cu apă, de trei ori pe zi, înaintea fiecărei mese principale.
Planta poate fi administrată și sub formă de pulbere
Tot pentru combaterea stărilor asociate depresiei, se poate administra Coada-calului sub formă de pulbere. Zece linguri de plantă uscată se macină cu râşniţa de cafea. Zilnic, din acest leac se administrează câte un vârf de cuţit, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale şi se ţine sub limbă. După zece minute, pulberea se înghite. Pulberea are aceleaşi efecte terapeutice când o adăugăm şi în mâncare.
Tinctura de Coada- calului , un excelent detoxifiant
Tinctura de Coada- calului este un excelent detoxifiant şi poate fi indicată în tratamentul multor boli, precum guta, bolile de piele, reumatismul şi alergiile cutanate. Efectul său este mai puternic dacă se asociază, în părţi egale, cu tincturi din alte plante depurative, precum fructele de soc şi iarba de trei fraţi pătaţi (care pot fi procurate de la PLAFAR). Din acest amestec se administrează câte o linguriţă, de trei ori pe zi, timp de o lună.
Pentru o eficiență sporită, alegeți maceratul la rece
Pentru efecte diuretice sporite se poate folosi maceratul la rece din Coada-calului. Acesta se prepară din şase linguri de plantă mărunţită lăsată să se macereze într-un litru de apă rece, timp de zece. După aceea, lichidul se strecoară şi se consumă câte două-trei căni pe zi, un interval de zece zile.
Coada- calului încetinește procesul de îmbătrânire
Fitoterapeuţii europeni manifestă o mare încredere în siliciul conţinut de coada calului, pentru că acesta întinereşte şi redă mobilitatea articulaţiilor: Acest mineral, ce se regăseşte din belşug în compoziţia plantei, este esenţial în stimularea colagenului, răspunzător de vigoarea ţesututilor musculare şi de mobilitatea articulaţiilor. Maceratul obţinut din coada-calului ajută ca siliciul, supranumit de cercetători “paznicul tinereţii”, să fie asimilat cu uşurinţă de organism şi astfel să fie eficient în tratamentul oricăror afecţiuni, susţin specialiştii.
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia : Se prepară din 250 ml apă fiartă care se toarnă peste o linguriţă de Coada- calului uscată. Planta se infuzează trei minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi.
Decoctul: Se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită, care se fierb timp de 15 minute în 250 ml de apă, după care se strecoară. În convalescenţă, după boli infecţioase, cu tulburări de eliminare a apei, dar şi în afecţiuni renale sau vezicale (nisip sau pietre) se recomandă decoctul de Coada-calului în care se pun 10 picături de tinctură de urzică. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici, în fiecare seară.
Tinctura : Poate fi preparată în casă în felul următor: În 100 ml alcool, se macerează 20 g plantă timp de 14 zile. După acest interval, licoarea obţinută se strecoară şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Zilnic, se îngurgitează câte o linguriţă, diluată în ceaiul preferat, iar terapeutul este cel care precizează durata tratamentului.
Maceratul : Se prepară astfel din 200 g plantă proaspătă sau 250 g plantă uscată, care se mărunţeşte şi se acoperă cu 200 ml alcool alimentar sau de secară, de 60 de grade. Ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile. După aceea, leacul se strecoară şi se depozitează în sticluţe închise ermetic și se păstrează la întuneric. Un tratament cu acest remediu durează trei săptămâni; zilnic se administrează câte 50 ml de macerat diluat în 50 ml de apă plată sau apă de izvor. Studii recente experimentale demonstrează că oasele fracurate se sudează de două ori mai repede, în cazul persoanelor care se confruntă cu astfel de accidente şi care urmează o cură cu maceratul din Coada-calului. Terapeuții din țara consideră că perioada de convalescenţă a acestor personae accidentate se scurtează datorită mineralelor prezente în compoziția plantei: siliciu, calciu şi magneziu.