Ceașca de sănătate: Fructul iernii, cătina albă, este o ”fabrică” de polivitamine
În opinia specialiștilor, cătina albă este una dintre cele mai valoroase specii de arbuști fructiferi existenți în flora spontană. De aceea, specialiştii numesc acest leac minune pentru organism şi „ginsengul românesc". De efectele terapeutice extraordinare ale cătinei pot beneficia din plin convalescenții, persoanele anemice, cele predispuse la infecţii şi la răceli, copiii (începând cu vârsta de şapte ani), bătrânii, femeile cu un psihic fragil.
Ce spun specialiștii despre ”Fabrica de polivitamine Cătina”
Specialiștii din întreaga lume apreciază faptul că fructele de cătină au un conținut impresionant de polivitamine naturale. În compoziția acestor fructe se regăsesc concomitant atât cantități semnificative de vitamine hidrosolubile (C, complexul B, H, P și PP), cât și vitamine liposolubile (A, E, D, K Și F).
Din categoria vitaminelor hidrosolubile conținute de cătina albă, vitamina C este reprezentativă.
Cătina conține de zece ori mai multă vitamina C în comparație cu coacăzele negre și citricele. Este un lucru precizat de specialiști că vitamina C, un antioxidant care protejează mucoasele şi pielea de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, este și un foarte bun stimulent care creşte imunitatea. În plus, acţiunea antioxidantă a fructeleor de cătină se datorează şi bogăţiei de vitamina E din compoziţie, (numită şi vitamina tinereţii), cea mai importantă vitamină liposolubilă.
Complexul de vitamine B ( de la B1 la B9)are o varietate de efecte terapeutice. De exemplu: Vitamina B1 ( tiamina) este cunoscută și sub denumirea de Vitamina performanțelor intelectuale. Aceasta stimulează funcțiile întregului sistem nervos central, inclusiv memoria. Și Vitamina B9 are efecte benefice în stimularea memoriei. Vitamina B2 (riboflavina) are un rol important în fixarea fierului în hemoglobină și în degradarea grăsimilor în cazul persoanelor obeze. Vitamina B5 ( acidul pantotenic) menține buna funcționare a glandelor suprarenale, contribuind și la creșterea și la pigmentarea părului.
Foarte importantă pentru starea de sănătate este Vitamina B12, cu efect direct în formarea globulelor roșii în cazul persoanelor cu anemie accentuată și cu leucemie. Și această vitamin ajută la buna funcționarea a sistemului nervos central.
De asemenea, prezența Vitaminei H ( biotina) în organism este foarte importantă, deoarece stimulează funcțiile pielii și împiedică procesul de cădere a părului.
Fructul minune conține și alte substanțe active
Fructul- minune, cătina albă, conține și oligoelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu şi fier), 18 aminoacizi (inclusiv aminoacizii esenţiali), acizi graşi, fitosteroli (hormoni vegetali), ulei esenţial, pigmenţi, acizi graşi şi serotonină, eficientă în terapia antistres.
Cura cu suc combate anemia
Deoarece prin prelucrarea termică, vitaminele cătinei se distrug, nutriţioniştii recomandă consumul sucului de cătină, obţinut din stoarcerea fructelor crude (zilnic câte 15 boabe, un interval de două săptămâni). Seminţele şi coaja fructului, rămasă după stoarcere, trebuie mestecate foarte bine; apoi, acestea trebuie înghiţite.
Este eficientă și cura cu boabe de cătină
Pentru organism este eficientă şi cura cu boabe de cătină. Aceasta se face mestecând bine şi apoi înghiţind dimineaţa, pe stomacul gol, un număr de boabe, care creşte progresiv cu câte o boabă pe zi, timp de o lună. Astfel că, în prima zi se înghite o boabă, a doua zi-două boabe, iar după 31 de zile, doza începe să scadă progresiv cu câte o boabă. În ciuda gustului acrişor, fructele, şi mai ales seminţele de cătină, trebuie mestecate foarte bine.
Cătina are rezultate spectaculoase în combaterea depresiei
Rezultatele chestionarelor făcute de psihologi în rândul consumatorilor de cătină demonstrează că 65% dintre aceştia au renunţat la raţionamentele pesimiste după o cură cu ulei de cătină. Datorită conţinutul bogat de antioxidanţi (vitamine şi minerale), terapia cu cătină are rezultate spectaculoase în combaterea depresiei.
Cătina din țara noastră este mai bogată în substanțe active
În urma cercetărilor efectuate de fitoterapeuţii români, s-a descoperit că arbuştii de cătină care cresc la noi în ţară, în comparaţie cu cei din alte ţări europene şi asiatice, au un conţinut foarte ridicat de substanţe nutritive pentru organism. „Cătina, fructul iernii, este eficient pentru imunitate şi pentru memorie. În special în anotimpul rece, cătina, atât de bogată în vitamina C, completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. În anotimpul rece, de asemenea, cardiacii şi convalescenţii este bine să beneficieze din plin de puterea terapeutică a acestor fructe miraculoase", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie în lucrarea ” Ce trebuie să știți despre cătină, fructul minune.
Reţetele săptămânii
Cum se prepară, cum se administrează
Ceai tonic pentru memorie
Ingrediente: Trei linguri de fructe de cătină măcinate, două linguri de măceşe măcinate, câte o lingură de frunze de traista ciobanului şi mătase de porumb.
Preparare: Într-un litru de apă care clocoteşte, adăugaţi plantele şi acoperiţi vasul. După zece minute, strecuraţi ceaiul. Zilnic, beţi câte trei căni, timp de 15 zile, un interval de trei luni.
Infuzie şi ulei, pentru hipertensivi
Specialiştii recomandă infuzia preparată dintr-o linguriţă de fructe mărunţite şi dintr-o cană cu apă clocotită. Ceaiul trebuie să fiarbă două minute. După ce stă acoperită zece minute, licoarea se strecoară. Pentru a fi şi mai eficientă, infuzia se îndulceşte cu o linguriţă de miere, dacă nu există contraindicaţii. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, un interval de cel puţin două luni.
Uleiul de cătină este benefic pentru hipertensivi
În acest caz, se recomandă un consum constant de ulei de cătină-câte o lingură pe zi. Terapia previne tulburările circulatorii, mai ales hipertensiunea arterială şi tensiunea arterială oscilantă.