Ceaşca de sănătate: Remedii excelente pentru împrospătarea memoriei
„Minte sănătoasă într-un corp sănătos!” rămâne dezideratul preferat a zeci și zeci de generații. Deseori trebuie să facem faţă unei perioade solicitante. De aceea, procesul de revigorare a memoriei trebuie susţinut și cu băuturi tonice, bogate în minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, zinc) şi vitamine : C şi E (mai ales).
După o cură bogată în sucuri de citrice, de fructe și de ceaiuri, fitoterapeuţii europeni au descoperit o certă îmbunătăţire a facultăţilor mentale.
Sucul de citrice sporește randamentul intelectual
Nutriționiștii europeni au constatat că randamentul intelectual este vizibil la persoanele care consumă zilnic 500 ml suc preparat din portocale, grapefruit, kiwi şi ananas. În cazul persoanelor „grăsuţe”, deliciosul cocteil topeşte şi surplusul de grăsime. Miraculoasa cură trebuie urmată cel puţin două luni. Fitonutriţionistul francez Eric Favre susține că şi vitamina C are meritul să îmbunătăţească memoria, să menţină un tonus bun şi să crească rezistenţa la surmenaj. O constatare surprinzătoare a cercetătorilor: Calciul prezent în compoziția portocalei este echivalent cu cel din compoziția laptelui. Totodată, fosforul conținut de portocală, ca şi calciul pot fi asimilate cu uşurinţă datorită acidului citric.
Lămâia contribuie la împrospătarea memoriei
Lămâia, bogată în substanţe active, cum ar fi : calciul şi potasiul în special, este un leac extraordinar pentru numeroase afecţiuni printre care : hipertensiunea arterială, obezitatea, migrenele, scorbutul, nevralgiile și hemoragiile. Puţine persoane ştiu însă că acest fruct este şi un tonic care contribuie la împrospătarea memoriei. Combinat cu miere, sucul de lămâie sporeşte capacitatea de asimilare a noilor informaţii. În acest caz, este foarte eficient un amestec de două linguri cu suc de lămâie şi o lingură de miere.
Sucul de mere, un tonic excelent pentru păstrarea memoriei
Sucul de mere conţine o cantitate importantă de quercitină, un antioxidant remarcabil în lupta împotriva bolii Alzheimer. Acest tonic trebuie să fie inclus în dieta copiilor (pentru că dezvoltă capacităţile cognitive) şi în hrana vârstnicilor. De asemenea, mai ales în perioada examenelor, cura cu suc de mere este binevenită, deoarece studiile specialiștilor precizează că această băutură este un tonic excelent, deoarece stimulează creierul să producă o cantitate mare de acetilcolină, un neurotransmiţător esenţial în procesul de îmbunătăţire şi de păstrare a memoriei.
Sucul de struguri combate îmbătrânirea prematură a creierului
În compoziţia strugurilor, inclusiv în seminţele fructelor există un antioxidant foarte puternic-rezveratrolul. Cercetătorii au descoperit proprietățile terapeutice excepționale ale acestui antioxidant care stopează evoluţia celulelor canceroase, aflate în diferite stadii de dezvoltare, reduce nivelul colesterolului rău şi-l crește pe cel bun. Totodată, antioxidanţii din struguri ajută la buna funcţionare a creierului şi întârzie îmbătrânirea prematură a celulelor acestuia. În urma multor studii de laborator efectuate de cercetătorii din țara noastră și din America s-a constatat că un consum constant de suc de struguri, mai ales cel obţinut prin stoarcerea boabelor de struguri negri, previne instalarea bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer. În compoziția strugurilor negri există și renumitele procianidine, substanțe care combat oboseala cronică și procesele de îmbătrânire, deoarece sunt mai puternice de 50 de ori decât Vitamina E și de 29 de ori mai eficiente decât Vitamina C.
Laptele din semințe de dovleac revigorează memoria
Un remediu mai puțin cunoscut, care revigorează memoria, se poate prepara din semințe de dovleac neprăjite, bogate în numeroase minerale precum : magneziu, zinc, fier și potasiu. Cine consumă lapte preparat din semnițe de dovleac are un somn bun, și cine are un somn bun, liniștit are o memorie bună. Specialiștii consideră că somnul de noapte este cea mai bună metodă de a îmbunătăți memoria.
Saschiul, o plantă care previne pierderea memoriei
Studiile specialiştilor europeni, referitoare la vigoarea memoriei, au descoperit că o tinctură preparată din saschiul mic (plantă cu un conţinut de 50 de alcaloizi, dintre care vincamina, substanţă care reglează circulaţia sanguină la nivel cerebral) calmează migrenele. În același timp, s-a constatat că saschiul joacă un rol important în activarea circulaţiei sanguine la nivel cerebral şi în prevenirea pierderii memoriei.
Infuzia de chimen, excelentă pentru procesul de concentrare
Seminţele de chimen sunt folosite în bucătărie ( ca şi condiment), în industria băuturilor pentru aromele sale şi în medicina naturistă. Ceaiul de chimen este un remediu dovedit pentru colicile gastrice, pentru bronşite, pentru stimularea lactaţiei la femeile care alăptează, dar şi a poftei de mâncare la copiii mofturoşi. Chimenul este „doctorul” care tratează problemele abdominale, „pentru că-i asigură liniştea” spun specialiştii europeni. În mod surprinzător, infuzia preparată din chimen a dovedit o influenţă formidabilă în procesul de concentrare! În această privinţă, specialiştii recomandă, ceaiul de chimen care nu are prea mulţi concurenţi. Unii terapeuţi spun că, alături de dieta bazată pe nuci, ceaiul din seminţe de chimen ne ajută să fim posesorii unei „memorii de elefant”.
Reţetele săptămmânii
Ceaiul de chimen
Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia se prepară din două linguriţe de seminţe pisate la o cană de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul poate fi băut cu înghiţituri mici. Zilnic se administrează câte două- trei căni de infuzie. După o cură de 21 de zile, urmează o pauză de şapte zile, apoi, terapia se poate repeta.
Laptele din semințe de dovleac
Cum se prepară, cum se administrează
Laptele preparat din semințe de dovleac s-a dovedit benefic pentru revigorarea memoriei. O cană de semințe de dovleac proaspete, neprăjite, se pisează şi se adaugă într-o cană cu apă clocotită. După zece minute, laptele se poate consuma.