Ceașca de sănătate: Roinița este o plantă miraculoasă care stimulează memoria, alungă neliniștea și tratează zeci de boli
Zi în zi, omul modern este tot mai vulnerabil în faţa stresului general, acel fenomen psihosocial complex ce apare din confruntarea sa cu numeroasele obligații cotidiene: griji financiare, eforturi fizice și intelectuale, probleme de familie sau de serviciu… Agitația cotidiană ne influențează orele de odihnă: ori avem un somn agitat, ori nopțile albe sunt la ordinea zilei.
Roinița, planta care ne menține în formă
Pe lista leacurilor naturale sigure, care ne mențin în formă , roinița ocupă un loc de frunte. Apreciată încă din antichitate datorită proprietăților terapeutice deosebite, roinița ( melisa, buruiana stupului, busuiocul stupului, iarba albinelor, alămâița, pentru a enumera doar o parte dintre denumirile ei populare) a fost menționată în documentele lor medicinale de Plinius și Discoride care susțineau cât de valoroasă este planta în uz intern și extern. De exemplu, pentru uz extern, cei doi corifei ai antichității recomandau compresele din frunze de roiniță înmuiate în vin , aplicate apoi pe rănile provocate de mușcăturile veninoase și înțepăturile de scorpion.
De asemenea, merită să reținem și faptul că în Evul Mediu, medicul elvețian Paracelsius recomanda roinița în tratamentul bolilor de inimă.
Cum recunoaștem Roinița
O plantă foarte valoroasă pentru sănătatea noastră, roinița, crește pretutindeni în flora spontană, în zonele de deal și de câmpie, pe pajiști și în luminișuri, dar și pe marginea drumurilor. Florile roiniței formează o inflorescență, iar culoarea lor se schimbă în timp ce planta se maturizează: la început culoarea este gălbuie, apoi devine albă sau capătă o nuanță de liliachiu deschis.
Roinița, planta care răspândește o aromă foarte plăcută de lămâie, poate fi culeasă pe parcursul lunilor de vară.
Opinia specialistului
Despre puterea terapeutică a roiniței, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție menționează în ”Cartea sănătății noastre”: ”Intern, planta se utilizează ca adjuvant în stări de nervozitate, stres și anxietate. De asemenea, roinița are efecte favorabile în atacurile de panică, în depresie, în insomnie, tulburări de memorie și în nevroze cardiace. Pentru cei care au probleme digestive, recomand tratamentul cu roiniță în afecţiuni gastro-intestinale pe fond nervos, în meteorism, colite cronice, enterocolite, colici gastro-duodenale și dischinezii biliare. În același timp, de proprietățile terapeutice ale roiniței consider că pot beneficia și persoanele care se confruntă cu anorexie, vărsături, ulcer gastro-intestinal, dureri de cap, migrene, vertij (ameţeală), grețuri, vărsături, boala Alzheimer și herpes”.
Cum se prepară, cum se administrează roinița
Roinița, sub formă de pulbere
Roinița se macină fin cu o râşniţă electrică. Se recomandă câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol; pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu apă.
Maceratul la rece
Maceratul la rece se prepară dintr-o lingură cu plantă care se adaugă în 250 ml de apă rece. Macerarea durează timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se recomandă 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 minute înainte de mese.
Infuzia de roiniță
Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă care se adaugă în 250 ml de apă clocotită; planta se menține în apa clocotită timp de 15 minute la temperatura camerei; apoi leacul se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni pe zi , cu 30 de minute înainte de masă.