Ceașca de sănătate: Splinuța are efecte miraculoase în bolile renale și afective
Splinuța ( Solidago virga aurea) este o plantă erbacee nativă din Europa, care s-a răspândit în numeroase țări din lume. În România, splinuța este cunoscută și sub denumirea de floarea-boierească. Florile de culoare galbenă sunt dispuse în ciorchine și, de aceea, planta se mai numește varga de aur.
Splinuța tratează și previne diferite infecții
În scop medicinal, planta este indicată pentru a trata și pentru a preveni diferite infecții. Decoctul și preparatele medicinale pe bază de splinuță sunt antitoxice, antiseptice, astringente și depurative. De la splinuță se folosesc frunzele și și florile galbene, asemănătoare unor steluțe. Aceste flori au efect diuretic și contribuie la eliminarea nisipului și pietrelor de la vezica urinară și de la rinichi.” De asemenea, preparatele de splinuță sunt eficiente în hepatita cronică, enterocolite, gută, diaree, litiază și exeme. În același timp, planta tratează hemoragiile intestinale și inflamațiile intestinului subțire. De asemenea, în medicina populară, splinuța a fost folosită, de-a lungul timpului, în tratarea reumatismului, artritei și în curele de dezintoxicare”, precizează Eugen Giurgiu , doctor în biochimie, specialist în fitoterapie și nutriție în ”Cartea sănătății noastre”
Splinuța are efect calmant
Totodată, splinuța tratează și problemele afective, surmenajul psihic, tensiunea nervoasă și șocurile în cazul persoanelor care s-au confruntat cu o traumă emoțională puternică sau nu și-au revenit după decesul unei persoane dragi. În astfel de situații, persoanele respective s-au îmbolnăvit de rinichi. De aceea, preparatele de splinuță sunt un leac excelent, deoarece planta are efect calmant și îmbunătățește starea emoțională a acestor persoane.
Rețetele săptămânii
Infuzia de splinuță
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: o lingură de plantă mărunțită și 200 ml de apă. Planta se fierbe în apă, la foc mic, timp de 20 de minute, apoi se strecoară. Se recomandă să se consume două căni de ceai pe zi. Dacă la prepararea ceaiului de splinuță se adaugă și câte o linguriță rasă de frunze de urzică și drăgaică, bolnavul scapă de bolile de rinichi. Pentru stimularea metabolismului, se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, un interval de două săptămâni.
Ceai pentru bolile inflamatorii ale rinichilor și vezicii biliare
Cum se prepară, cum se administrează
Ingrediente: 500 ml apă clocotită și 2 linguri de plantă mărunțită. Peste planta mărunțită se adaugă apa clocotită. Planta se fierbe la foc mic, 10 minute; apoi, ceaiul se îndepărtează de pe foc, se acoperă vasul și se lasă la infuzat timp de o oră. Se administrează câte o jumătate de cană de ceai de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de 2 săptămâni. După o pauză de o lună, cura se repetă.