Ceaşca de sănătate. Teiul, un remediu excelent pentru boli trupeşti şi sufleteşti

Ultima actualizare:

Parfumul inconfundabil al florilor de tei, ce pluteşte în aceste zile în parcuri, pe străzi şi în grădini, ne relaxează. Îndeosebi persoanele nervoase trebuie să profite de sezonul teilor, să se oprească sub coroana acestor copaci miraculoşi şi să practice câteva exerciţii respiratorii.

De la sfârşitul lunii mai şi cu o intensitate sporită în luna iunie, mireasma florilor de tei ne întâmpină la tot pasul. De aceea, în sezonul teilor, starea noastră de spirit este mult mai bună.

Pentru uz medicinal, se culeg florile, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură şi sirop, recomandate de specialiştii în medicină alternativă în tratamentul a peste 90 de boli, de la răcelile banale şi până la tulburările digestive pe fond nervos.

Teiul, un calmant pentru suprasolicitările cotidiene 

Oboseala acumulată are efecte dramatice asupra stării de sănătate. Irascibilitatea în relaţiile interumane, insomniile, crizele de incertitudine, însoţite de reprize de plâns sunt câteva dintre efectele suprasolicitărilor cotidiene. În astfel de situaţii, fitoterapeuţii europeni consideră că o cură cu vitamine sau excesul de băuturi care conţin cofeină nu sunt de folos. Dimpotrivă, acestea pot accentua starea depresiv-anxioasă. În astfel de situaţii, specialiştii spun că maceratele din flori de tei constitue soluţia perfectă pentru stres, surmenaj intelectual şi astenie.

Efectul relaxant, benefic pentru hipertensiunea arterială

Datorită efectului relaxant, florile de tei sunt indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale. „O cură cu infuzie de tei, urmată vreme de două-trei luni, este un tratament indicat în tensiunea arterială ridicată, asociată cu arteroscleroza. În cazul tensiunii nervoase, folosiţi teiul în amestec cu talpa gâştii sau cu păducelul (câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de 250 ml apă). Beţi câte două-trei căni pe zi”, recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.  

Infuzia de tei, leac indicat în răceli  

Florile de tei sunt eficiente în lupta cu răcelile. Efectul febrifug şi sudorific recomandă această plantă drept un leac de excepţie care tratează guturaiul, gripa şi tusea convulsivă. În caz de bronşită, infuzia de flori de tei favorizează expectoraţia şi diminuează congestia. Dacă simptomele nu se ameliorează prea repede, terapeuţii recomandă să prepari ceaiul din flori de tei în amestec cu flori de soc (câte o linguriţă din fiecare la o cană de apă). Sunt indicate câte două-trei căni pe zi, până la vindecare.  

Infuzia de tei are şi contraindicaţii

Dacă exagerezi cu consumul  de ceai de tei, poţi să te confrunţi cu insomniile. În astfel de situaţii, infuzia stimulează neliniştea şi agitaţia nefirească.

Uleiul din fructe de tei, benefic pentru secreţia biliară

Uleiul extras din fructele de tei are acţiune coleretic-colagogă, stimulează secreţia vezicii biliare, ajutând la evacuarea acesteia  din intestin. Terapia trebuie continuată potrivit indicaţiilor precizate de producător.   

Beneficiile florilor de tei

Preparatele din flori de tei au acţiune sedativă, antivirală, sudorifică, expectorantă, emolientă, antiinflamatorie, decongestionantă, spasmolitică, diuretică, hipotensivă şi relaxantă. Totodată, infuzia de tei fluidizează sângele, punându-l  în mişcare.

Substanţele active importante, cu puteri vindecătoare

Substanţelor active importante conţinute de  plantă: glucide, acetilcolina, taninuri, vitamina C, flavonoide, mucilagii, saponine şi uleiul volatil (care răspândeşte mirosul atât plăcut) sunt aliaţi de seamă în combaterea infecţiilor respiratorii, însoţite de stări febrile.

Totodată, este incontestabil efectul sedativ al infuziei de tei în cazul tulburilor de somn, în afecţiuni nervoase, în crize de isterie, palpitaţii, colici intestinale, litiaze biliare şi inflamaţii ale  mucoasei bucale.

Reţetele săptămânii

Maceratul din flori de tei combate oboseala

Spre deosebire de preparatele revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit excelent care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale şi combate depresia.

Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg miere

Preparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă în

proporţie de 1/3 cu  miere. Amestecul se ţine la macerat 21 de zile, într-un borcan cu capac. Se recomandă câte două linguriţe de  macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament.  

Nectarul din flori de tei, o băutură relaxantă

Ingrediente: 6 linguriţe flori de tei uscate, un litru de apă plată, 6 banane foarte coapte, vanilie şi scorţişoară, după gust, 3 linguri de miere.

Preparare: Se face o infuzie din florile de tei uscate şi apă. Florile se infuzează timp de 5 minute. Separat, se fărâmiţează pulpa bananelor în care  se amestecă vanilia, scorţişoara şi mierea. Când infuzia s-a mai răcit se încorporează în pasta de banane, mestecându-se până când licoarea se omogenizează foarte bine.

Nectarul obţinut este relaxant; se poate servi cu cuburi de gheaţă.

Tinctură de tei, adjuvant în insomnii şi viroze pulmonare

Ingrediente: Flori de tei şi alcool de 40 grade Celsius.

Preparare: Într-un borcan de doi litri, se pune pulbere din flori de tei până la jumătatea acestuia. Deasupra florilor se adaugă alcool de 40 de grade şi se omogenizează conţinutul amestecându-se alcoolul cu planta. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de opt zile. Apoi, lichidul se filtrează printr-un tifon des şi se păstrează în sticluţe închise la culoare, în frigider.

Tinctura este indicată ca adjuvant în tuse productivă, bronşite, viroze pulmonare, nelinişte, insomnii şi în tensiuni psihice. Se administrează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte zece picături puse pe pâine.

Macerat din flori de tei

Spre deosebire de revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit,care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale, combate depresia şi oboseala.

Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg miere

Preparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă în timp de  21 de zile, într-un borcan cu capac. Se recomandă câte două linguriţe de macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament.                                                  

Siropul de tei combate stresul

Ingrediente: 5 linguri flori de tei uscate, 1,250 ml apă, 800 g zahăr, zeama unei lămâi.

Preparare: Punem lorile de tei la fiert, iar după zece minute strecurăm infuzia. În ceaiul obţinut adăugăm zahărul şi lăsăm siropul să fiarbă până capătă consistenţa mierii. Atunci adăugăm  zeama de lămâie şi lăsăm siropul să mai fiarbă cinci minute.  

Când s-a mai răcit, turnăm siropul în sticle pe care le închidem ermetic cu un dop de plută pe care-l ceruim. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pisica ekmek paine obeza profimedia jpg
muraturi depositphotos1 jpeg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
chibrituri jpg
alice cocea jpg
Mănăstirea Tismana - Gorj Foto Adevărul
SO MAI2024 DUSTER 002 jpg
7 manastirea brancoveanu sambata de sus lac jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net