Carne crudă sau carne gătită: avantaje și riscuri ale fiecărei opțiuni alimentare
Modul în care consumăm carnea influențează direct efectele asupra sănătății. Subiectul a fost dezbătut de medicul gastroenterolog Roxana Voica, invitată de Mihail Pautov în emisiunea „MediCOOL”, unde au fost analizate atât beneficiile, cât și riscurile consumului de carne crudă și gătită.

Specialista Roxana Voica a punctat că, deși preparatele pe bază de carne crudă sunt din ce în ce mai populare, ele trebuie consumate cu prudență. În cadrul emisiunii „MediCOOL”, au fost discutate trei preparate frecvente: tartarul de vită, sushi-ul și desertul tiramisu, fiecare cu particularități nutritive și riscuri asociate.
Tartarul de vită: beneficii și riscuri
Consumul de tartar de vită, o practică culinară răspândită la nivel global, presupune ingerarea cărnii crude. Deși unii presupun că sosul din preparat este realizat din sânge, acesta este, de fapt, un amestec de apă și proteine, numit mioglobină, cu rol benefic în sănătatea musculară.
Carnea de vită, în stare crudă, este mai săracă în calorii și, datorită necesității unei masticații prelungite, poate induce o senzație de sațietate mai rapidă. Acest proces ajută la controlul greutății, iar grăsimea conținută se poate asimila mai eficient în timpul digestiei.
„Acesta este un beneficiu foarte mare”, spune Mihail Pautov, medic specialist.
Tartarul este adesea servit cu gălbenuș de ou crud, o sursă valoroasă de vitamine liposolubile, A, D, E și K, esențiale pentru organism și care se absorb mai bine în prezența grăsimilor. Totodată, conține colină, un nutrient esențial pentru buna funcționare a mușchilor.
Atenție, însă! Consumul de carne crudă implică și riscuri semnificative. Există posibilitatea contaminării cu bacterii precum Salmonella, Campylobacter pylori sau Yersinia, agenți care pot provoca toxiinfecții alimentare și sindroame digestive severe. În cazul cărnii de porc, pericolul este și mai mare din cauza riscului de infestare cu parazitul Trichinella spiralis. De aceea, este esențial ca produsul să provină din surse sigure, să fie foarte proaspăt și prelucrat în condiții stricte de igienă.
Pentru a consuma carne crudă în siguranță, este important să se acorde atenție locului de unde provine și modului în care se prepară.
„Spre exemplu, la carpaccio, bucătarii buni prepară carnea de vită, scufundând-o rapid 10 secunde, apoi o pun în gheață, alte 10 secunde. Astfel, scade riscul foarte mult de a avea toxiinfecții alimentare”, spune Roxana Voica, medic gastroenterolog.
Sushi: între omega-3 și posibili agenți patogeni
Sushi, popular pentru conținutul său de pește crud, este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea creierului, dezvoltarea cognitivă și susținerea neuroplasticității. În plus, algele nori folosite la preparare sunt extrem de bogate în vitaminele A, D, E, K, complexul B și carbohidrați.
Cu toate acestea, consumul de pește crud trebuie făcut cu grijă, pentru a evita ingerarea de paraziți sau bacterii, mai ales în lipsa unei congelări corespunzătoare în prealabil.
„Atenție la cantitate. Atenție la felul de carbohidrat pentru că orezul alb este ultraprocesat. O cană de orez are 53 de grame de carbohidrați, o cantitate mare, care ne poate îngrășa”, atrage atenția Roxana Voica.
Tiramisu: un desert delicios, dar cu riscuri asociate ouălor crude
Tiramisu, un desert italian apreciat, conține albuș de ou crud, care conține albumină, o proteină ce coagulează în timpul bătutului și conferă consistență preparatului. Totuși, această proteină poate afecta absorbția altor nutrienți, deoarece în stare crudă poate lega anumiți aminoacizi.
Dincolo de asta, ouăle crude pot reprezenta un risc de contaminare cu Salmonella, mai ales dacă nu sunt proaspete. De aceea, este esențial ca ouăle folosite la deserturi precum tiramisu să provină din surse sigure, certificate.
„Iată că există atât de multe culturi în care se consumă carne sau în general alimente crude negătite. Trebuie totuși să fim atenți la sursa acelor alimente, dar mă miră că există atât de multe beneficii dincolo de simplul gust, simpla preferință alimentară pe care o avem”, spune Mihail Pautov, medic specialist.