Domnitorul român care a ținut cu rușii. A desființat sclavia și l-a arestat pe Alexandru Ioan Cuza

Ultima actualizare:

Este una dintre cele mai faimoase personalități din istoria poporului nostru. Mihail Sturdza s-a născut pe 27 aprilie 1794, iar de-a lungul vieții sale a devenit una dintre cele mai influente personalități din Moldova acelor vremuri.

Mihail Sturdza s-a născut în 1794
Mihail Sturdza s-a născut în 1794

Mihail Sturdza este un nume pe care poate că fiecare dintre noi l-am auzit în trecut. Născut la finalul secolului XVIII, el era fiul Marelui Logofăt Grigore Sturdza și al Mariei Callimachi, cât și nepotul domnitorului fanariot Grigore Callimachi. Iar personalitatea acestuia s-a format sub îndrumarea abatelui francez Lhommé, care s-a refugiat în Moldova după Revoluția Franceză.

Acest preot l-a introdus pe Mihail Sturdza în discipline precum retorica, istoria și limba latină. De asemenea, profesorul l-a încurajat pe Sturdza să se implice mai mult în rezolvarea problemelor sociale și economice care afectau Moldova la acea vreme, potrivit Playtech.ro.

Mihail Sturdza a desființat sclavia

Dorind să elibereze Moldova de sub influența otomană, Mihail Sturdza s-a alăturat politicii pro-ruse din acea perioadă. El dorea modernizarea cât mai rapidă a țării, iar cu sprijinul Imperiului Otoman și al celui Rus, Sturdza devine domnitor al Moldovei în 1834. Iar printre primele sale decizii a fost să îl ajute pe Gheorghe Asachi să fondeze Academia Mihăileană, prima universitate modernă din istoria României.

De-a lungul domniei sale, Sturdza a construit sute de kilometri de drumuri, au fost ridicate poduri, iar tot datorită lui Mihail Sturdza a fost desființată sclavia, iar țiganii au fost eliberați de sub dominație domnească și mănăstirească.

A murit în exil

Mihail Sturdza a murit în exil la vârsta de 90 de ani
Mihail Sturdza a murit în exil la vârsta de 90 de ani

Însă, în ciuda acestor rezultate, au existat și numeroase controverse în jurul domniei lui Sturdza. De exemplu, el a fost acuzat că vindea titluri nobiliare și funcții, în schimbul unor sume importante.

De asemenea, în 1848, el a reprimat mișcarea revoluționară a tinerilor moldoveni. Printre cei arestați la acel moment se numărau atât Mihail Kogălniceanu, cât și Alexandru Ioan Cuza. Iar după ocupația ruso-turcă a Principatelor Române, în 1849, Sturdza a fost demis din funcție și a plecat în exil.

În cele din urmă, el a murit la Paris, pe 8 mai 1884. La acel moment, Mihail Sturdza avea vârsta de 90 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banane, foto shutterstock jpg
wizz air pixabay jpg
tornada png
muncitor jpg
image png
Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
doliu pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net