Cele mai bune remedii pentru problemele biliare
Rostopasca, anghinarea și păpădia sunt câteva dintre remediile pe care fitoterapeuții le recomandă în afecțiunile biliare.
Rostopasca, adjuvant în eliminarea calculilor biliari
Fitoterapeuții recomandă rostopasca în dischinezii biliare dar și pentru eliminarea pietrelor apărute la nivelul bilei. De asemenea, este bună și în perioada de recuperare după hepatită și ciroză hepatică. Planta conține anumite substanțe numite alcaloizi (chelidonina, coptizina), care combat spasmele apărute în calculoza biliară. Iarba-rândunelei, cum i se mai spune plantei, are un efect coleretic, stimulând secreția biliară a ficatului și colagog (contribuie la evacuarea bilei în duoden).
În vederea ameliorării simptomelor afecțiunilor biliare poți prepara o tinctură astfel. Pui la macerat 10 mg de rostopască în 100 ml de alcool de 60-70 grade. Lași să stea 8 zile și iei 10-15 picături de 3 ori pe zi, după mesele principale. De asemenea, poți bea o infuzie de rostopască ( ½ linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotindă. O lași să stea 15 minute, după care filtrezi). Iei câte 2 linguri la fiecare 3 ore.
Anghinarea favorizează evacuarea bilei
În această scop poți face o infuzie din frunze de anghinare. Pui 1 lingură de plantă la 500 ml de apă ce a dat în clocot. Lași la infuzat 15 minute și strecori. Bei prima cană pe stomacul gol, după care stai culcat pe partea dreapta 30 de minute. A doua cană o vei bea în 2 etape: prima jumătate de cană o bei cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei, iar a doua jumătate la 15minute după aceste mese. A nu se depăși doza zilnică recomandată de specialist.
Pont
Fă o infuzie din 2 linguri de măceșe fără semințe la 500 ml de apă. Bea puțin câte puțin, pe toată durata zilei. Este un puternic aliat în colicile hepato-biliare, dar și pentru cei care au mici pietre la bilă.
Află pe clicksanatate.ro ce alte plante îți protejează bila!