Din ce este făcut, de fapt, pateul vegetal! Avertismentul lui Dragoș Pătraru: „N-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii!"
Pateul vegetal este un pericol pentru sănătate, deoarece conţine un număr foarte mare de aditivi alimentari extrem de periculoși pentru sănătate. Dragoș Pătraru, în emisiunea pe care o moderează, după o analiză amănunțită a declarat: „atenție, producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”.
Dragoș Pătraru, despre pateurile vegetale
Dragoș Pătraru a analizat mai multe tipuri de pateuri vegetale la rubrica „Starea Sănătății”.„Dacă vreți sfatul meu, n-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii din magazine numite pate vegetal. Atenție! Este o întreagă industrie și aici. Adică producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”, a precizat Dragoș Pătraru, la rubrica „Starea Sănătății”.
Ce conține, de fapt, pateul vegetal
Mai multe studii ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului realizate pe baza ingredientelor trecute pe etichete, arată că 96% din cele 32 de pateuri vegetale de pe piaţă au minim două E-uri în componenţă, iar restul de 3,97 % conţin nu mai puţin de 12 E-uri. Doar două produse testate au trecut proba calităţii.
În plus, pateurile vegetale din comerţ conţin margarină sau ulei, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muştar, arome, stabilizatori (E-452), emulgatori (săruri ale acizilor graşi E-470), agenţi de îngroşare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grâu şi porumb, sirop de glucoză, zaharuri, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), coloranţi (caramel E-150, roşu carmin E-120).
Multe sortimente conțin aditivi periculoși
Cele mai multe din sortimentele de pateu vegetal sunt îmbogăţite cu aditivi periculoşi, din care nelipsit este glutamatul monosodic despre care medicii spun că poate împiedica funcţionarea normală a inimii şi poate declanşa astmul. Soia modificată genetic poate duce în timp la infertilitate şi risc de cancer, deşi subiectul culturilor modificate genetic este unul controversat.
Produsele de post sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional
Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal.