Infecţiile urinare, mai frecvente pe timpul iernii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Infecţiile urinare sunt, pe cât de periculoase, pe atât de chinuitoare. Şi recidivează mai mult acum, în sezonul rece. De ce? Dr. Hilmi ne spune ce se întâmplă iarna în organismul nostru, cum prevenim, dar şi cum tratăm afecţiunea.


    Dr. Hilmi, medic ginecolog
Dr. Hilmi, medic ginecolog

Infecţiile urinare apar în urma proliferării anormale a agenţilor patogeni (virusuri, bacterii, fungi) în aparatul urinar. Sunt infecţii urinare joase (cistite, uretrite, prostatite) şi infecţii urinare înalte (pielonefrite). Cele mai afectate sunt femeile, din cauza anatomiei lor, bacteriile putând pătrunde mai uşor în vezică, prin uretră (canalul prin care este eliminată urina). Dacă cistita e o inflamaţie a vezicii urinare ca urmare a pătrunderii bacteriilor, nu o confunda cu anexita, care este o infecţie a ovarelor şi a trompelor uterine.  În toate cazurile, simptomele nu sunt deloc plăcute: nevoie stringentă de a merge la toaletă, dureri şi usturimi la urinare, urinări frecvente în cantităţi reduse, dureri abdominale şi febră, urină închisă la culoare, stare generală de rău. Violenţa acestor simptome variază de la persoană la persoană şi, în general, durează 6 zile, explică dr. Hilmi.

Cauzele infecţiilor

80-85% dintre cauzele infecţiilor urinare sunt date de E.coli, 5-10% de stafilococi şi streptococi. Rareori apar în urma unei infecţii virale sau fungice. Ai observat că iarna nevoia de a urina este mai stringentă şi mai frecventă? Potrivit studiilor, temperaturile scăzute stimulează anumiţi centri nervoşi care dau acea senzaţie şi nevoie de a merge la toaletă. Mai departe, infecţia poate apărea cu adevărat din cauză că iarna bem mai puţină apă, iar toxinele nu sunt „spălate” la exterior. „În acest fel, bacteriile se acumulează pe pereţii vezicii urinare, cauzând infecţia”, explică specialistul. 

Cum le previi

  • Bea cât mai multă apă sau ceaiuri medicinale, astfel încât să te hidratezi şi să elimini mai uşor bacteriile din vezica urinară.
  • Nu te abţine atunci când ai nevoie să mergi la toaletă. Urina care stagnează duce la acumularea şi dezvoltarea bacteriilor.
  • Igiena deficitară, dar şi cea excesivă pot cauza infecţii. Evită spălăturile interne, pentru că perturbă flora urogenitală, evită săpunurile, parfumurile şi gelurile de duş care irită pielea şi afectează pH-ul.
  • Foloseşte lenjerie de bumbac, nu foarte strâmtă. 
  • Îmbracă-te bine, evită fustele şi hainele subţiri.
  • Întăreşte-ţi imunitatea, consumând mai multe fructe şi legume proaspete. 

În ce constă tratamentul

Infecţiile urinare se tratează, de obicei, cu antibiotice. Dr. Hilmi îţi recomandă medicamente pe bază de nitrofurantoin, trimethoprim, sulfamethoxazole sau methenamine, acestea fiind printre puţinele antibiotice care mai reuşesc să distrugă bacteria E.coli (în ultimii ani a devenit extrem de rezistentă). Înainte de a urma un tratament sau altul, e nevoie să-ţi faci un set de analize. Respectă întocmai instrucţiunile medicului şi nu întrerupe tratamentul atunci când vezi că te simţi mai bine, deoarece bacteriile nu au fost distruse în totalitate, pot recidiva şi aşa apare rezistenţa la antibioticul respectiv.

simeon stalpnicul png

Antibioticele naturale sunt o alternativă ce merită încercată deoarece  sunt puternice, eficiente, fără a da efecte adverse. Totuşi, trebuie să ai în vedere că nu au efect în toate cazurile. Uleiul esenţial de cimblu e un antibiotic natural cu spectru larg, se administrează câte 5 picături de două ori pe zi, diluate în apă. Uleiul de arbore de ceai e un antibiotic puternic ce distruge bacteria E.coli, iar capsulele pe bază de frunze de măslin pot concura cu orice antibiotic de sinteză. În paralel, bea multe lichide cu efect diuretic: ceai de codiţe de cireşe, de coada calului, suc de merişoare.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net