Poţi să-ţi prepari în casă siropul de tuse
Ultima actualizare:
Nu căuta tratamente complicate atunci când vrei să scapi de tuse. Cele mai bune remedii se găsesc la tine în cămară. Sunt alimente şi plante cu efect expectorant, calmant, emolient, antibacterian. Poţi să-ţi prepari din ele siropuri delicioase, ieftine şi, în acelaşi timp, eficiente. Iată câteva reţete.
- Siropul de ceapă cu miere. Cele două ingrediente sunt o combinaţie bombă pentru tuse. Ceapa este un excelent antibiotic natural, iar mierea, datorită efectului ei antibacterian, emolient, este baza multor siropuri care calmează tusea şi durerile în gât. Se taie o ceapă în felii, se adaugă peste ea câteva linguriţe de miere şi se lasă peste noapte la macerat. A doua zi se strecoară şi se iau câte două linguriţe, din două în două ore.
- Sirop de ridiche neagră. Este celebru pentru puterea lui de a calma tusea. Se scobeşte o ridiche, se umple cu miere şi se lasă peste noapte lângă o sursă de căldură (spre exemplu, pe calorifer). Sucul care se formează este un adevărat balsam pentru gâtul iritat de tuse.
- Sirop „oltenesc” cu praz. Oltenii au un motiv de mândrie. Leguma lor preferată, prazul, se numără printre cele mai bune remedii împotriva tusei. Se curăţă un praz, se taie în 2-.3 bucăţi şi se pune la fiert. Când s-a înmuiat, se scoate, se stoarce sucul, care se îndulceşte cu miere.
- Sirop aromat cu citrice şi ghimbir. Potrivit health.com, ai nevoie de: o portocală şi o lămâie tăiate cubuleţe, cu tot cu coajă (spălate în prealabil), o bucăţică de ghimbir, o linguriţă de boabe de piper zdrobit, un baton de scorţişoară, două linguri de apă, o lingură de ulei de cocos presat la rece şi o ceaşcă de miere. Se pun într-un vas, pe aragaz, bucăţile de citrice, ghimbirul, piperul, scorţişoara şi apa. Se amestecă încet cu o lingură de lemn şi se zdrobeşte uşor, pe foc, ca să-şi lase aroma. Lasă 5-8 minute pe foc, apoi dă vasul de-o parte, adaugă ulei de cocos şi miere. După circa 10 minute, poţi strecura sucul format. Este delicios şi calmează tusea.
- Sirop picant cu hrean. Se dă pe răzătoare o bucată de hrean, se amestecă împreună cu ceapă tocată şi se pune la fiert în puţină apă. După câteva minute, când s-au înmuiat legumele, se dă vasul de-o parte şi se îndulceşte cu miere. Toate cele trei ingrediente au proprietăţi antibacteriene.
- Sirop cu lămâie, muşeţel şi scorţişoară. Ai nevoie de două linguri de flori uscate de muşeţel, un baton de scorţişoară, o lingură de ghimbir proaspăt, 3-4 linguri de miere şi sucul de la o jumătate de lămâie. Se pun într-un ibric, la fiert, 300 ml de apă, muşeţelul, ghimbirul şi scorţişoara şi se lasă pe foc până când apa scade la jumătate. Apoi se strecoară, se adaugă sucul de lămâie şi mierea. Vei obţine un suc delicios, cu efect calmant şi emolient pentru gât.
- Tinctură de propolis cu ceai. Propolisul este şi el un antibiotic natural şi un tratament naturist ideal pentru gât. Se prepară un sirop dintr-o lingură de tinctură şi câteva linguri de ceai cu efect expectorant sau emolient (pătlagină, cimbru, muşeţel).