Spune-mi ce mănânci... Pâinea de toate zilele: ce sortiment să alegem ?
Pâinea, cel mai consumat aliment din ţara noastră, este și cel mai controversat. Specialiştii susțin că anumite sortimente de pâine : neagră, de graham, de secară sau cu seminţe nu trebuie să lipsească din hrana zilnică. Totodată, nutriționștii ne recomandă să alegem cu atenție un sortiment de pâine pentru hrana de fiecare zi, deoarece există şi pâine care ne creează probleme de sănătate.
Pâinea, un aliment benefic pentru sănătate
Pentru copii, pentru convalescenţi şi pentru persoanele anemice pâinea nu este un duşman; dimpotrivă, pâinea este un aliment care ne menține în formă. Doar persoanele care ţin cură de slăbire renunţă la acest aliment, deoarece există unele opinii care susţin că pâinea îngraşă.
Să știți că pâinea nu îngraşă dacă...
Contrar unor convingeri, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutrițe, în ”Cartea sănătății noastre”, ne asigură că pâinea nu îngraşă. ”În schimb, ne îngrăşăm când combinăm anumite alimente cu pâine. Dacă vom consuma doar pâine într-o zi, desigur că nu ne îngrăşăm. Dar, când combinăm pâinea (carbohidraţii) cu carnea (proteine) încălcăm o regulă alimentară de bază a nutriţiei, care consideră că această asociere este nesănătoasă”.
Greșeală combătută de nutriționiști
O altă greşeală frecventă, combătută de nutriţionişti, este combinaţia a două alimente din grupa carbohidraţilor- pâine cu cartofi, de exemplu. Şi asocierea dintre carbohidraţi (pâine) şi grăsimi (unt, şuncă, smântână) este nesănătoasă, în opinia nutriţioniştilor europeni, care trag un semnal de alarmă în această privință.
Sortimentul de pâine Dobrogea Benecol combate colesterolul
Numeroase studii clinice au dovedit că persoanele care consumă zilnic 2 g de stanoli din plante, pot reduce semnificativ nivelul colesterolului sanguin și sunt mai puțin expuse riscului de boli cardiovasculare. Sortimentul de pâine Dobrogea Benecol a fost lansat pe piața românească în anul 2010, iar pâinea aceasta cu esteri de stanoli din plante ( substanță testată de cercetătorii europeni), joacă un rol important în scăderea colesterolului, fiind recomandată persoanelor care doresc să urmeze un regim alimentar echilibrat.
Specialiștii de la Dobrogea Benecol precizează că acest sortiment de pâine este produs din făină integrală de secară cu adaos de esteri de stanoli din plante și, în alimentație, această pâine are un efect benefic din punct de vedere nutrițional și digestive, fiind eficient și în reglarea colesterolului.
Pâinea neagră ne aduce numeroase beneficii
Dacă ţinem o socoteală riguroasă a caloriilor, va trebui să ne alegem cu mare grijă sortimentul de pâine preferat. Cu certitudine, pâinea neagră ne menține în formă, spun nutriţioniştii de pretutindeni. Acest sortiment conţine fibre, vitamina A, vitamine din complexul B şi minerale cum ar fi : seleniul, zincul şi magneziul.
Atenție, pâinea neagră poate fi falsificată...
Din păcate, există şi producători de pâine neagră falsificată. În acest caz, nutriţionistul Eugen Giurgiu atrage atenţia şi asupra faptului că există şi producări de pâine neagră falsificată, în sensul că pâinea albă este colorată cu ajutorul coloranţilor alimentari. În acest caz, acest sortiment de pâine este foarte dăunător, pentru că-i păcăleşte pe consumatori, deoarece aceştia sunt convinși că mănâncă sănătos.
Pâinea albă conţine amidon
Pâinea preparată din făină albă este lipsită de macronutrienţi. Adică nu conţine vitamine din complexul B, proteine sau lipide. În schimb, acest sortiment de pâine este bogat în carbohidraţi (amidon), care influenţează nivelul glucozei din sânge. De asemenea, consumată în exces, pâinea albă poate să scadă nivelul de energie, contribuind la creşterea colesterolului rău, îmbolnăvind pancreasul. Nutriționiștii trag un semnal de alarmă deoarece, cu timpul, persoanele care consumă doar pâine albă pot să devină supraponderale şi apoi, obeze. Mai mult, consumatorii fideli de pâine albă se pot confrunta şi cu alte probleme majore de sănătate: declanşarea diabetului de tip doi şi a cancerului de colon.
În opinia specialiștilor, pâinea intermediară nu este sănătoasă
În opinia unor specialişti, nici pâinea preparată din făină intermediară nu este sănătoasă, deoarece în timpul procesării, acest sortiment pierde o bună parte de nutrienţi valoroşi pentru sănătatea organismului. Deşi este săracă în grăsimi, pâinea intermediară este la fel el de săracă în substanţe hrănitoare. La un gramaj stas de 28, 3 g, această pâine conţine 71 de calorii, cel puţin 138 mg de sodiu şi 1,8 g de fibră.
O pâine foarte sănătoasă: pâinea preparată în casă
Nutriționiștii consideră că pâinea din făină neagră şi din făină de secară, preparată în casă cu drojdie, apă, ulei de măsline, seminţe de dovleac, de floarea soarelui sau cu nuci este o pâine foarte sănătoasă. Acest sortiment de pâine conţine calciu, enzime, vitamine şi minerale. În cazul în care procurăm din comerţ acelaşi sortiment de pâine, potrivit etichetei, această pâine are în compoziţie un consevant-propinatul de calciu-E 282, iar nutriţioniştii susţin că nu este recomandat să consumăm frecvent preparate care conţin E-282.
Citiți cu atenție eticheta produsului cumpărat!
Specialiștii în nutriție susțin, insistent, să citim cu atenţie eticheta produsului cumpărat! Lista ingredientelor este menţionată pe această etichetă! Trebuie să ne asigurăm că produsul cumpărat este avizat de Ministerul Sănătăţii şi să alegem pâinea care are un conţinut bogat în fibre-circa 2 g la o felie (28,3 g).
Pâinea cu grăunţe conţine cantităţi mici de orz, ovăz, secară şi mei, dar trebuie să verificăm dacă aceasta conţine făină integrală.
Reţeta săptămânii
Pâine de casă
Timp de preparare :60 de minute
Calorii : 90
Ingrediente: 1 kg de făină neagră, 700 ml apă caldă, 50 gr. drojdie, sare (ulei pentru întins foile şi pentru uns tava).
Preparare: Din ingrediente preparaţi un aluat cu sau fără maia, care se frământă bine timp de 30 de minute. Aluatul trebuie să iasă moale, încât să-l întindeţi cu uşurinţă. Apoi, lăsaţi aluatul să crească la căldură, timp de 40 de minute, într-un castron sau lighenaş, acoperit cu un șervet curat.După aceea, împărţiţioi aluatul în trei bucăți; întindeţi cu sucitorul pe o planşetă unsă bine cu ulei fiecare bucată de aluat. După aceea, rulaţi fiecare bucată separat. În final, împletiţi cele trei fragmente de aluat. Puneţi tava cu aluat la crescut, iar deasupra aşezaţi încă o tavă, de aceeaşi mărime, ca un capac. Mai lăsaţi pâinea la dospit încă 20 de minute. Puneți tava în cuptorul preîncălzit
După aceea, puneţi tava în cuptorul preîncălzit la foc potrivit, cu tava aceea deasupra, ca un capac. După 30 de minute, scoateţi tava de deasupra şi lăsaţi pâinea să se coacă , fără capac, încă 25 de minute. Pâinea trebuie să se coacă la cuptor aproximativ o oră.După acest interval, scoateţi pâinea şi răstoarnaţi-o pe un fund din lemn. Lăsaţi-o să se răcească.