Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești: Cele mai apreciate sortimente de miere

Ultima actualizare:

    Mierea de coriandru benefică pentru ulcer,memorie și colesterol
Mierea de coriandru benefică pentru ulcer,memorie și colesterol

Mierea, aliment și medicament din Evul Mediu Mai ales în sezonul rece, mierea este un aliment consumat frecvent și de copii, și de adulți. Această delicatesă a fost recunoscută oficial ca medicament în Evul Mediu, iar din secolul al XVI-lea, mierea a fost inclusă în lista substanțelor active folosite în compoziţia preparatelor farmaceutice din acele timpuri.

Mierea și ceara, ingrediente pentru produsele farmaceutice

În secolul al XX-Lea, mierea și ceara, două produse ale stupului, au fost menționate în tratatele de chimie şi farmacie, susțin cercetătorii. În acea periodă, mierea era folosită ca ingredient pentru prepararea a 23 de produse farmaceutice, iar ceara era adăugată în compoziția a 42 de unguente. De atunci, stupul, un miraculos izvor de sănătate, este în atenţia medicilor, chimiştilor, farmaciştilor şi biologilor din lumea întreagă. În zilele noastre, apiterapia are ca obiect de studiu medicamentele naturale, cu rol preventiv, obținute cu „ajutorul” produselor  stupului.

Mierea, un izvor de substanțe active

”În miere sunt identificate circa 400 de substanţe organice: zaharuri, vitamine, minerale, enzime, uleiuri eterice, proteine, fiecare având valori terapeutice şi alimentare inestimabile. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B şi, în cantităţi mai mici, în compoziția mierii regăsim vitaminele : A, D, K şi C. În funcţie de sortiment,  specialiştii au mai identificat în compoziţia mierii minerale esenţiale pentru starea de sănătate, cum ar fi: potasiul, fosforul, calciul, magneziul, seleniul şi clorul, săruri care se asimilează uşor în organism. Pe lângă aceste substanţe active, mierea mai conţine, printre altele, acizi organici,  benefici pentru asimilarea hranei, dar şi enzime, eficiente în procesul de metabolizare a proteinelor şi grăsimilor, favorizând de asemenea și eliminarea toxinelor, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție , în studiul ”Sănătatea  noastră de fiecare.”

Fiecare sortiment de miere are calități terapeutice specifice

 În funcţie de  nectarul adunat de albina culegătoare, fiecare sortiment de miere are calităţi terapeutice specifice. Sortimentele de miere monoflore provin dintr-un singur fel de flori (tei, conifere, salcâm, coriandru). În schimb, sortimentele obţinute din zonele submontane sau deluroase sunt poliflore, deoarece provin din nectarul mai multor flori. Mierea de mană este apreciată de specialiști pentru proprietăţile ei remineralizante.

Mierea de salcâm are efecte expectorante și calmante

De culoare galben pal, bogată în fructoză, mierea de salcâm   se menţine în stare lichidă multă vreme. Acest sortiment de miere are efecte expectorante, diuretice, antidiareice şi de calmare a tusei.  Mierea de salcâm este indicată în suferințe gastrice, în tratamentul asteniei şi al nevrozelor şi ca stimulent al activităţii cardiace. Datorită conținutului scăzut de glucoză, mierea de salcâm poate fi consumată cu moderație şi de diabetici. În cazul pacienților cu diabet (în special de tip 2), această delicatesă, consumată în cantități mici, pe stomacul gol, poate să diminueze şi să stabilizeze glicemia.

Mierea de coriandru, benefică pentru sistemul digestiv

Un sortiment de miere cu efecte terapeutice remarcabile pentru sistemul digestiv și pentru ficat este mierea de coriandru. Specialiștii recomandă mierea de coriantru în tratamentul ulcerului și gastritei hiperacide. De asemenea, acest tip de miere protejează ficatul,  combate balonarea și constipația. Mai mult, terapeuții au constatat că mierea de coriandru stimulează memoria, circulația sanguină, că aceasta reglează nivelul insulinei și al colesterolului.  

Mierea de tei calmează agitația psihică

Dintre toate sortimentele, mierea de tei, de culoare arămie, are o aromă specifică, inconfundabilă. Această delicatesă este eficientă în tratarea insomniei, bronşitei, a răcelilor şi a tusei, fiind un remediu special pentru calmarea agitaţiei psihice şi ca afrodiziac.

Mierea de floarea-soarelui este un remarcabil tonic mental

Tonic al sistemului imunitar, acest sortiment de miere acţionează ca un remarcabil tonic mental, are efecte energizante şi antibacteriene dovedite. În opinia multor apicultori, această miere este indicată în stări de anemie, în convalescenţă şi în cazul persoanelor care prestează activităţi psihice şi intelectuale susţinute.

Mierea de brad are efecte benefice asupra plămânilor

Această miere, cu efecte remarcabile asupra plămânilor şi  sistemului respirator, este renumită pentru proprietăţile ei expectorante,  antiinfecţioase și antitusive. Atunci când este consumată cu fagure cu tot, mierea de brad are efecte bronhodilatatoare. Totodată, apicultorii susțin că mierea de brad este un soi de miere rară, deoarece randamentul de culegere a nectarului de către albine este modest.

Mierea de zmeură previne apariția osteoporozei

Acest sortiment de miere poate fi recunoscut cu uşurinţă, după culoarea albicioasă, specifică. Specialiştii recomandă mierea de zmeură,  cu o aromă inconfundabilă, mai ales femeilor, deoarece reglează activitatea ovarelor şi este reîntineritoare. Totodată, previne apariţia unor afecţiuni ca osteoporoza şi sclerodermia. Mierea de zmeură face parte dintre soiurile de miere de pădure şi este 100% naturală, deoarece nu poate fi contrafăcută.

Mierea de mentă are efecte antitusive și antispastice

Această miere este un remediu dovedit în numeroase afecţiuni. Mierea de mentă are proprietăți antitusive, bronhodilatatoare, calmante, analgezice şi antispastice. În acelaşi timp, mierea de mentă uşurează digestia, combătând  balonarea. Albinele culeg acest nectar cu uşurinţă, din culturile de mentă răspândite pe zeci de hectare.

Mierea de mană favorizează eliminarea toxinelor

 Spre deosebire de alte tipuri de miere,  cea de mană  are proprietăţi laxative mai puternice. În acelaşi timp, acest sortiment de miere favorizează eliminarea toxinelor din corp. Nectarul este cules de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar.

Mierea de castan comestibil este antianemică

Foarte bogat în minerale, acest sortiment de miere  are acţiune antianemică şi antimicrobiană, fiind de mare ajutor persoanelor cu probleme digestive, hepatice şi renale. Mierea  de castan comestibil are şi efect decongestiv la nivelul ficatului şi prostatei. Specialiştii recomandă această miere şi în combaterea osteoporozei.

Mierea cumpărată este curată?

Firește că oricine doreşte să consume miere curată, de calitate şi nu contrafăcută. Cei mai mulţi apicultori cu experiență ne-au recomandat să facem un test sigur în această privinţă:

Încălzim două linguri de miere într-un vas de sticlă; apoi adăugăm şase linguri de alcool, amestecând până când compoziţia se omogenizează. Dacă la fundul vasului apare o substanţă albă, mierea este, cu siguranţă, falsificată. În cazul în care mierea se dizolvă complet în alcool, fără să se depună o substanţă tulbure pe fundul vasului, avem certitudinea că mierea este curată. Dacă ne referim la calitate, este firesc să optăm pentru mierea aromată, transparentă, de culoare aurie sau albă, de consistenţa smântânii.  

Un alt test pentru identificarea mierii curate

O altă metodă de testare a mierii curate este foarte simplă: introducem o linguriţă în borcanul cu miere şi apoi ridicăm lingurița, lăsând să curgă mierea. Dacă mierea curge continuu, aceasta este naturală; când curge sub formă de picături, mierea este contrafăcută.

Ce trebuie să mai știm despre calitatea mierii

Zaharisirea nu este o dovadă că mierea este falsificată. Exceptând mierea de salcâm, la anumite temperaturi, orice sortiment de miere se poate zaharisi.

Mierea nu trebuie încălzită pe foc pentru a deveni fluidă, deoarece îşi pierde o bună parte din calităţile terapeutice. Din acelaşi motiv, mierea nu se pune în ceaiul fierbinte. Mierea zaharisită însă e la fel de bogată în substanţe hrănitoare ca şi cea lichidă. De aceea, mierea zaharisită poate fi folosită cu încredere.

Reţeta săptămânii

Bomboane din miere şi nuci

Timp de preparare: 45 de minute

Calorii : 180/100g

Ingrediente: 50 g nuci, 100 g miere, scorţişoară ( o jumătate  linguriţă), zeama de la o jumătate de portocală sau 50 g suc de struguri, coajă rasă de lămâie ( după gust) , ciocolată rasă ( 3 linguri) și 4 biscuiţi dulci.

Preparare: Amestecăm mierea cu miezul de nucă măcinat, biscuiţii pisaţi sau înmuiaţi în sirop, coaja rasă de lămâie, sucul de portocală sau de struguri. Luăm cu lingura din pasta obţinută şi formăm bomboanele (asemenea perişoarelor) pe care le asezonăm cu ciocolată rasă. Lăsăm bomboanele să stea la frigider timp de 24 de ore. Apoi, aceste delicatese pot fi servite.

.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Tom Parker Bowles cu Printul William si Printul Harry la nunta lui Charles cu Camilla   profimedia 0218936184 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
posesori masini webp
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (37) jpg
turist francez jpg
avion jpg
pestera ochii lui dumnezeu jpg
turisti americani jpg
tanar decedat vaslui Foto Vremea noua jpg
obiceiuri culinare ciudate lume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net