Spune-mi ce mănânci să-ți spun cum trăiești: Varza creaţă
Varza, leguma miraculoasă, cultivată de agricultorii europeni încă din secolul al XVI-lea, a evoluat din varza sălbatică și s-a răspândit în lumea întreagă. De asemenea, se știe că varza sălbatică, asemănătoare cu salata verde, se consumă ca aliment și medicament de mai bine de 6000 de ani.
De-a lungul secolelor, nutriționiștii au constatat că varza de căpățână, o legumă foarte gustoasă, rivalizează cu antibioticele , deoarece are în compoziţie substanţe bactericide care distrug foarte mulţi germeni.
Varietăţile de varză au proprietăți specifice
Deși celelalte soiuri de varză au proprietăţi asemănătoare cu varza de căpăţână, acestea au şi calităţi specifice:
Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Totodată, acest soi de varză conține de patru ori mai mulți antioxidanți în comparație cu varza albă.
În schimb, varza de Bruxelles combate hipoglicemia mai, repede decât celelalte soiuri de varză.
Varza creață ține la distanță primele semne de bătrânețe
Și varza creaţă a evoluat din varza sălbatică, fiind originară din sud-vestul Europei şi din regiunea mediteraneeană. În prezent, varza creață s-a răspândit în toată lumea. Prin conţinutul de vitamina A, acest soi de varză este o hrană sănătoasă pentru ţesuturi şi ţine la distanţă primele semne de bătrâneţe.
Varza creață protejează sistemul nervos
Fiind bogată în vitamine din Complexul B ( B2, B3, B5), îndelung cercetate de specialiști, acest soi de varză este renunit pentru efectele sale protectoare asupra sistemului nervos și a stresului.
Moștenește proprietățile anticancerigene ale familiei cruciferelor
Prin aportul uriaș de betacaroten ( 385 mg), varza creață ” moștenește” proprietăţile anticancerigene ale familiei cruciferelor din care face parte. Consumul soiului de varză creață susține și acţiunea de detoxifiere a ficatului şi întăreşte sistemul imunitar.
Este recomandată în curele de slăbit
Datorită conţinutului modest de lipide, dieta cu varză creață este recomandată, frecvent, în diferite diete de slăbit, deoarece în 100 g de varză se regăsesc doar 25 de calorii.
Menține sănătatea inimii
Acest soi de varză conține o cantitate mare de potasiu (270 mg) şi de acid folic (75 mg). De aceea, menţine sănătăţii inimii, pielii, mucoaselor şi a nivelurilor de energie. În același timp, consumatorii de varză creață țin sub control tensiunea arterială.
Reţeta săptămânii
Varză creaţă cu nuci
Timp de pregătire : 40 de minute
Calorii : 70/100 g
Ingrediente: 5o g nuci, 2 linguri de ulei de măsline, 1 kg de varză creaţă, 100 ml de apă sau de supă de legume, o lingură de suc de lămâie, mărar.
Preparare: Sâmburii de nucă, tăiaţi mărunt, se rumenesc într-o tigaie uscată timp de trei minute. Separat, într-o cratiţă încingeţi uleiul de măsline, adăugaţi varza creaţă tăiată fideluţă şi supa (sau apa). Acoperiţi cratiţa cu un capac şi lăsaţi-o să fiarbă timp de 20 de minute la foc mic. Apoi, adăugaţi nucile şi sucul de lămâie. În final, asezonaţi varza cu mărarul tocat mărunt. Se servește caldă.