Top 8 afecţiuni ale sezonului cald

Ultima actualizare:

Dacă iarna ne temem de răceli, tuse, dureri de cap şi infecţii urinare, vara are pleiada ei de afecţiuni specifice. Acum ne ardem la soare, ne înţeapă insectele, riscăm să facem insolaţie, otită, toxiinfecţie alimentară sau herpes. Multe dintre aceste afecţiuni ale sezonului cald îşi găsesc leac la farmacie.

“Pentru a te bucura de vară fără vizite la medic sau, mai rău, la camera de gardă, cei care se confruntă cu astfel de probleme pot apela cu încredere la sfatul unui farmacist. Pot primi recomandări de tratament, dar şi sfaturi valoroase cu privire la protecţia optimă împotriva arsurilor solare, insolaţiei, deshidratării. Multe produse de care e nevoie în aceste cazuri se eliberează fără prescripţie medicală”, declară Nicoleta Radu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România. Iată care sunt cele mai frecvente afecţiuni şi cum să le abordezi corect, dacă apar!

Căderile de calciu. Apar mai frecvent la tinerii obişnuiţi să bea multe cafele şi băuturi energizante. Pe fondul căldurii, pot face hipertensiune, distonii neurovegetative (căderi de calciu), sângerări pe nas. Femeile aflate la menstruaţie trebuie să se hidrateze mai mult, să ia calciu şi magneziu, să renunţe la cafele pentru că deshidratează.

Toxiinfecţiile alimentare, enterocolitele şi indigestiile - acestea sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive care apar vara. Primele două sunt cauzate în mod direct de consumul preparatelor alterate, depozitate în condiţii improprii, contaminate cu agenţi patogeni. Indigestia poate apărea mai frecvent în vacanţele all inclusive, când avem tendinţa să mâncăm mai mult, mai variat, să combinăm necorespunzător alimentele. E indicat să nu porţi cu tine, prin căldură, la drum, sendvişuri şi alimente care se pot altera, să nu îţi cumperi mâncare de la vânzătorii ambulanţi, care îşi ţin marfa în soare şi praf, să eviţi alimentele perisabile şi să ai grijă la igienă. Câteva comprimate de colebil, triferment sau panzcebil nu vor strica niciodată, recomandă farmacista Andreea Enache. Sau comprimate cu enzime digestive care reglează foarte bine flora intestinală.

Arsurile solare. De câte ori nu te-ai ars în vacanţa de vară? Partea neplăcută este că, din cauza sensibilităţii pielii arse, îţi compromiţi câteva zile bune de plajă. Există tot felul de produse dermatologice care se pot aplica după soare, chiar şi un spray cu panthenol, care e foarte hrănitor. Cum pielea este deshidratată, după duş aplică o cremă foarte grasă sau ulei de argan/jojoba.

Insolaţia. Ai dureri de cap, ameţeli, greaţă, slăbiciune şi febră mare? Tot ce e posibil să fi făcut insolaţie. Trebuie să te duci urgent într-o cameră răcoroasă, să bei apă ca să te rehidratezi şi să aplici comprese răcoroase pe frunte.

Durerile în gât. Vara eşti tentat să mănânci mai des îngheţată, să bei lichide reci. Dacă vrei să mai poţi vorbi a doua zi şi să nu te chinui cu durerea de gât, ţine în trusa ta de prim- ajutor câteva comprimate cu efect antiinflamator, o tinctură de propolis sau un ceai din lemn dulce.

Herpesul. Este declanşat de soare, pe fondul imunităţii scăzute. Şi aici trebuie acţionat rapid cu un unguent pe bază de aciclovir sau cu un plasture antiherpetic. De asemenea, este bine să se administreze comprimate pentru creşterea imunităţii.

Înţepături de insecte. Dacă eşti într-o zonă cu umiditate ridicată, ţânţarii îţi pot da bătăi de cap. Nu uita să iei un spray împotriva insectelor sau un gel cu care să te dai pe zonele de piele expuse. În cazul înţepăturii de albină, îndepărtează imediat acul rămas în piele, spală locul, aplică gheaţă, apoi un unguent pe bază de antibiotic.

Otita. E şi ea una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale verii, date de bălăceala în mare sau în piscină. Apa care intră în ureche, temperaturile ridicate apoi expunerea la aerul condiţionat favorizează inflamaţia şi infecţia urechii. Poţi aplica în ureche 1-2 picături de ulei esenţial  (de busuioc, cimbru, muşeţel, lumânărică, ti-tree), diluat în ulei călduţ de măsline, acesta având efect antibacterian.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net