Tratamente naturiste cu pelin
Pelinul este o plantă foarte populară în România şi a fost folosită atât în medicina tradiţională, cât şi în medicina modernă. Pelinul este un leac extraordinar pentru cei ce nu se pot lăsa de fumat, pentru bolile de stomac şi de ficat. Click îţi prezintă câteva tratamente naturiste cu pelin şi îţi spune cum se poate folosi această plantă.
Pelinul este o plantă folosită pentru proprietăţile sale medicinale încă din Evul Mediu. Documentele istorice arată că a fost utilizată de daci, de romani şi de greci, încă din anul 1600 î.Hr. Pelinul este o plantă perenă care se găsește în Europa, în Asia și în Orientul Mijlociu. Terenurile necultivate sunt mediul propice pentru creșterea ei, la maturitate putând atinge și 1,2 metri în înălțime. Pelinul îl putem recunoaște după mirosul înțepător, după florile galben pal (în perioada iulie-septembrie) și după frunzele verzi pe față și argintii pe dos.
Tratamente naturiste cu pelin: Proprietăţi terapeutice
Pentru uz Intern:
- Stimulează secreţiile gastrice.
- Este un bun diuretic.
- Are efect laxativ.
Pentru uz extern:
- Este un bun dezinfectant.
- Este un nutrient esențial în menținerea sănătății țesuturilor.
- Previne apariția viermilor intestinali.
Tratamente naturiste cu pelin: Lista bolilor care se pot trata
Afecțiuni ale ficatului și rinichilor se pot trata cu ajutorul unor tratamente naturiste cu pelin. Această plantă are proprietăți curative pentru diverse afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii, ale rinichilor. De asemenea, este indicată folosirea ei în problemele ginecologice, în dermatite, în combaterea hemoroizilor, a plăgilor purulente. Pelinul este folosit și în profilaxia altor afecțiuni, precum vaginită atrofică, oxiurază (oală cauzată de prezența oxiurilor în organism, n.r.), gastrită hipoacidă, anorexie, edem renale, constipație.
Se pot face spălături vaginale cu pelin, dar și spălături ale tractului urinar. De asemenea, se pot pune câte 10 picături de ceai de pelin în fiecare nară, atunci când sunteți foarte răciți. Pelinul este un dezinfectant minunat, așa că se folosește și în tratarea arsurilor de orice tip, a opărelilor cu lichide fierbinți sau a plăgillor de orice fel. Această plantă curăță și usucă rănile.
- Capsulele de pelin sunt foarte eficiente, deoarece păstrează intacte proprietățile curative ale plantei, pentru că țin ascuns gustul neplăcut al acesteia. În cazul afecțiunilor ficatului și bilei sunt recomandate câte 2 capsule, de 2 ori pe zi. Iată ce trebuie să știe cei interesați de tratamente naturiste cu pelin. În caz de ascită (acumularea de lichid la nivelul abdomenului, n.r.), se vor lua 4 capsule de pelin, cu o cană de ceai de rădăcină de dud, în fiecare dimineață.
- Tinctura de pelin este ideală împotriva paraziților intestinali de toate felurile și pentru tratarea gastritei hipoacide. Se iau dimineața, pe stomacul gol, câte 10 picături dizolvate în apă. Țineți cont și de recomandarea unui medic. De asemenea, tinctura de pelin este ideală în curele de slăbire.
- Sucul de pelin este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste cu pelin şi se obține foarte simplu, din frunze și flori, care se dau prin mașina de tocat carne. Astfel se obține un suc deosebit de amar, dar sănătos. De asemenea, se pot da printr-un blender frunzele proaspete, împreună cu un litru de apă plată. Se strecoară și apoi se bea. Ca să fie mai plăcut, se poate îndulci cu puțină miere. Sucul de pelin se bea pentru tratarea unor afecțiuni ale ficatului, a crampelor, a astmului bronșic și a durerilor de cap, dar și pentru tratarea pietrelor la rinichi, a insomniei și pentru tamponarea unor răni. Afecțiunile ginecologice, dar și cele cronice sau toxice ale ficatului se tratează și ele cu suc de pelin.
- Ceaiul de pelin se folosește sub formă de comprese și spălături.
- Siropul de pelin se folosește pentru tratarea problemelor aparatului digestiv și pentru eliminarea toxinelor și se obține din 15 linguri de frunze proaspete tocate peste care se adaugă miere, suficient cât să umple un borcan. Acest sirop este unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste cu pelin şi are proprietatea de a stimula pofta de mâncare la copii.
- Uleiul de pelin se folosește în tratarea diverselor probleme dermatologice.
Tratamente naturiste cu pelin
- Pentru viermi intestinali se poate folosi pulbere, câte o linguriţă rasă de pelin 3 ori pe zi. Se va folosi în paralel şi sub formă de clisme. Efecte maxime ale acestor tratamente naturiste cu pelin se obţin în majoritatea afecţiunilor parazitare dacă se asociază pelinul cu lemnul Domnului şi piretru.
- Pentru anaciditate (lipsă de aciditate gastrică) poţi lua pulbere de pelin cu 15 minute înainte de masă.
Tratamente naturiste cu pelin
- Pentru anorexie, anorexiile convalescenţilor, stări de surmenaj intelectual, oboseală psihică şi fizică poţi folosi cure de scurtă durată. Câte un sfert de doză de pulbere de pelin (un vârf de cuţit) se ia înainte de masă.
- Pentru gastrite hipoacide, atonii gastrice şi boli ale aparatului digestiv cu hipotonie gastrică poţi folosi tratamente naturiste cu pelin macerat la rece administrat de 3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor.
Tratamente naturiste cu pelin
- Pentru intoxicaţii diverse se poate apela, după ce s-au acordat măsurile de prim ajutor de către personalul medical calificat, la administrarea ca adjuvant a ceaiului de pelin.
- Pentru dismenoree ca urmare a stărilor de tensiune psihică intensă, poţi folosi pulbere de pelin. Se administrează în asociere cu pulbere de ghimbir. O cură de numai o săptămână tonifică foarte mult zona uterului şi a organelor genitale feminine şi favorizează redeclanşarea menstruaţiei.
- Pentru candidoză sau vaginite atrofice poţi apela la spălături cu ceai de pelin superconcentrat (3 linguri de pulbere la o cană de apă).