Un gram din această substanță costă 62.000.000.000.000 de dolari. Ce proprietăți uluitoare are

Când vorbim despre lucruri scumpe, imaginea unui iaht de lux sau a unei vile opulente ne poate veni imediat în minte. Totuși, puțini dintre noi ar asocia cuvântul „scump” cu o substanță aproape mitologică, produsă în adâncurile acceleratoarelor de particule.

Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei / foto: Bing AI
Antimaterie este termenul folosit pentru definirea opusului materiei / foto: Bing AI

Acesta este cazul antimateriei, o substanță cu un preț uluitor de 62,5 trilioane de dolari pe gram, care captează atenția nu doar prin valoarea sa economică, ci și prin proprietățile sale remarcabile și potențialul de a revoluționa știința și tehnologia.

Antimateria este un concept care nu provine din extracția de resurse naturale, așa cum se întâmplă cu aurul sau diamantele, ci din ingeniozitatea umană. Deși ea este un produs al fizicii moderne, procesul de obținere este extrem de costisitor și complex.

Ceea ce face antimateria atât de specială este capacitatea sa de a elibera o cantitate imensă de energie, mult mai mare decât orice reacție nucleară sau explozie chimică.

Unitatea dintre materie și antimaterie este un dans al distrugerii reciproce, iar atunci când acestea se întâlnesc, se anihilează reciproc, transformându-se în energie conform celebrei formule a lui Einstein, E = mc².

Cum se produce antimateria și de ce este atât de scumpă

Pentru a înțelege de ce antimateria are un preț atât de mare, trebuie să explorăm procesul de producere a acesteia.

Totul începe cu crearea de antihidrogen, o antiteză a hidrogenului. Antihidrogenul este format prin coliziuni controlate între antiprotoni și pozitroni, iar acest proces se desfășoară în laboratoare de cercetare avansate, cum ar fi CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Crearea antimateriei necesită acceleratoare de particule masive, precum Large Hadron Collider (LHC), care poate accelera particulele până aproape de viteza luminii.

Aceste acceleratoare sunt echipate cu tehnologie de ultimă oră și consumă cantități colosale de energie pentru a produce antimateria.

De exemplu, CERN-ul a necesitat o investiție de 4,75 miliarde de dolari și operează la un cost anual de aproximativ 1 miliard de dolari, doar pentru a menține funcționarea echipamentelor. Aceste costuri imense sunt una dintre cauzele prețului exorbitant al antimateriei.

În plus, stabilitatea antimateriei este un alt factor important: aceasta trebuie să fie menținută în condiții extreme de frig, aproape de zero absolut, pentru a preveni anihilarea prematură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net