16 sfaturi să-ţi alegi mobilierul potrivit
Vrei sa faci o schimbare în casă, să cumperi o canapea colorată, un dulap mai încăpător, fotolii, o bibliotecă sau doar nişte rafturi.
Atunci trebuie să ştii ce anume ai de făcut şi cum trebuie să procedezi înainte de a bate palma cu vânzătorul.
Nu uita: mobila presupune o investiţie importanţă în casa ta şi trebuie achiziţionată cu mare grijă. Dacă te-ai decis ce anume vrei să cumperi, este cazul să fii atent şi la alte detalii pe care mulţi le trec cu vederea.
Canapeaua
Stabileşte locul în care vei poziţiona mobila cea nouă şi măsoară-l cu grijă. În magazin, datorită spaţiului foarte mare, canapeaua, patul sau biblioteca par de dimensiuni mai mici decât sunt în realitate.
Nu uita un aspect foarte important: lăţimea uşii de la intrare, de la sufragerie, de la dormitor sau cea a liftului. Este posibil să cumperi o canapea care nu se poate dezmembra şi care să nu încapă pe uşă.
Când cumperi o canapea şi vrei să o foloseşti şi la dormit, alege una rabatabilă care să fie dotată cu ladă pentru lenjeria de pat. Astfel, vei economisi spaţiul din cameră.
Dacă ai copii sau animale poţi opta pentru huse colorate, uşor de curăţat, din material rezistent. Bumbacul este cel mai recomandat deoarece nu atrage praful.
Pielea sau pielea ecologică au avantajul faptului că se pot curăţa foarte uşor şi nu se pătează cu suc sau cafea. Sunt de evitat husele din catifea sau raiat, pentru că aceste materiale sunt dificil de curăţat şi atrag praful sau scamele.
Pentru a-ţi înlesni munca atunci când faci curat în camera respectivă trebuie ca patul sau canapeua să aibă picioare, pentru a reuşi să ajungi cu aspiratorul sau cu mopul şi în acele locuri greu accesibile.
Dulapul de haine
Măsoară înainte înălţimea şi lungimea camerei în care vei aşeza dulapul. Când mergi la cumpărături e bine să ai la tine o ruletă cu care să măsori apoi dimensiunile dulapului pentru a vedea dacă se încadrează în aceste limite.
Dulapul de haine trebuie să fie foarte încăpător. Când te decizi asupra unui model verifică-i lăţimea. Aceasta trebuie să fie atât de mare încât în interior, în compartimentul umeraşelor, să poată încăpea lejer un palton. Ia cu tine un umeraş şi verifică dacă acesta încape agăţat în dulap.
Unele compartimente sunt atât de înguste încât acolo nu poţi agăţa nimic.
Dulapul tău trebuie să aibă cât mai multe rafturi, dar distanţa dintre ele nu trebuie să fie foarte mică.
Dacă sunt poziţionate prea aproape unul de celălalt, atunci dulapul va fi greoi, foarte încărcat şi neaerisit.
Mobila de dormitor
Înainte de a cumpăra un pat, trebuie să urmăreşti confortul pe care ţi-l oferă. În magazin, acesta trebuie încercat: trebuie să te aşezi în el, culcat şi şezut.
Când nu stai relaxat în nici o poziţie de vină este salteaua.
Dacă obişnuieşti să dormi pe burtă, salteaua trebuie să fie mai moale.
Dacă obişnuieşti să dormi pe spate indicată ar fi o saltea mai fermă. Cu toate acestea, nu este bine nici să te scufunzi în saltea, dar nici să dormi pe una foarte tare, rigidă.
Patul trebuie să fie cât mai mare, dar în aşa fel încât să-ţi lase spaţiu de mişcare în cameră. Mărimea acestuia se referă atât la lăţime cât şi la lungime.
Aceasta din urmă ar trebui să depăşească cu 10-15 cm înălţimea persoanei care îl va folosi.
Pal, lemn masiv sau plastic?
Vrei să cumperi mobilă dar încă nu te-ai decisdin ce material să fie?Lemn masiv, lemn din pal, plastic sau chiar sticlă. Uite câteva avantaje şi dezavantaje.
Lemnul masiv, în camere mari
Mobilierul din lemn masiv costă mult, este greoi şi este destinat încăperilor mari şi foarte mari.
De asemenea, necesită o îngrijire aparte, cu produse speciale. Este recomandat a se aşeza în dormitoare spaţioase, livinguri şi sufragerii. Mobilierul din lemn masiv se găseşte îm magazine precum Mobexpert, Neoset.
Mobila din plastic e fragilă
Mobilierul din plastic este mai ieftin, dar se deteriorează foarte repede, nu este solid şi nu poate susţine o încărcătură foarte mare.
De exemplu o bibliotecă din lemn poate fi încărcată cu sute de cărţi, pe când una din plastic nu va rezista greutăţii.
Este recomandat a se aşeza pe holuri, în băi, debarale sau balcoane. Mobilierul din plastic se găseşte la Hornbach, Practiker, Dedeman, Selgros.
Obiectele din pal sunt uşor de transportat
Lemnul din pal poate fi considerat un produs ecologic deoarece presupune reciclarea unor resturi de lemn care, altfel, ar fi distruse prin incinerare.
Mobila din pal este mult mai uşoară decât cea din lemn masiv, poate fi transportată mult mai rapid şi mai sigur deoarece se poate dezmembra şi asambla.
Este recomandat a se aşeza în bucătărie, sufrageri şi dormitoare. Mobilierul din pal se găseşte în Elvila, Ikea şi în depozitul de mobilă Tamilia.
„În general, clienţii noştri ştiu foarte bine ceea ce caută în materie de mobilier. Chiar şi aşa, dacă este cazul, experţii noştri vin cu sfaturi şi idei în plus.În primul rând, clientul este sfătuit să fie atent la dimensiunile mobilierului pe care vrea să-l cumpere. În magazin mobila pare adesea mai mică.De asemenea, scaunele, patul, canapeua şi fotoliile e bine să fie încercate. Clientul se poate întinde, se poate aşeza în diferite poziţii şi, astfel, verifică nivelul de confort oferit. Specialiştii noştri îl sfătuiesc şi cu privire la alegerea tipului de saltea: unele sunt cu arcuri biconice, altele cu arcuri împachetate, altele sunt confecţionate din poliuretan sau latex. Fiecare are avantajul ei. Clientul este cel care, la sfârşit, alege", Marcela Moss, director de comunicare şi de marketing, Mobexpert