35 de milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria Poliţiei Locale. Nicușor Dan: „În sfârșit”

Amenda uriașă de 35 de milioane de euro este o premieră în România. Primarul general Nicușor Dan a sosit în această dimineață în Parcul IOR din Capitală unde a făcut anunțul. Proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR, care au scos arbuștii și iarba și au nivelat terenul pe o porțiune de 9.000 metri pătrați au primit amenda istorică.

image

„O bătaie de joc”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat marţi că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde.

Edilul a felicitat Poliţia Locală a municipiului Bucureşti pentru această decizie şi a precizat că în sfârşit se comport ca o autoritate care apără interesele cetăţenilor.

„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Polia Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a declarat Nicușor Dan.

Amenda a fost dată în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi.

„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”, a explicat Nicușor Dan.

„S-a constatat o diminuare a spațiului verde cu 8.378 mp. Prin acțiuni succesive de decopertare a stratului de iarbă. De excavare. De extracție a rădăcinilor copacilor. Proprietarul a încălcat prevederile articolului 5 litera h din Legea 94/2007, care îl obligă să nu diminueze spațiul verde.

În consecință a fost aplicată proprietarului amenda de 174.760.000 de lei”, a precizat directorul Poliției Locale a Municipiului București, Eduard Valentin.

Amenda poate fi contestată în instanță de proprietari.

Prefectul Capitalei a atacat în instanță retrocedarea terenului din Parcul IOR

„Nu vreau să comentez pe acţiunea prefectului, vreau să vă informez că la fel cu mare tam-tam, în urmă cu un an şi jumătate, prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive, a considerat că instituţia prefectului ştia încă din anii 2005 sau 2003, nu ştiu când a fost retrocedarea, cunoaştea dispoziţia de retocedare şi trebuia să acţioneze atunci”, a spus Nicuşor Dan

Primarul Capitalei a mai afirmat că şi-ar dori ca acţiunea prefectului Hopincă să aibă succes.

„Eu îmi doresc ca dispoziţia de retrocedare să fie anulată, dar pentru asta trebuie să fie cineva care trebuie să îşi asume şi eventuala plată a taxei de timbru şi eventuale cheltuieli de judecată”, a subliniat Nicuşor Dan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
supermarket 5202138 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net