7 soluţii pentru un apartament mai spaţios!
Ai simţit vreodată că apartamentul tău este prea mic? Nu e nevoie să te simţi înghesuit - sunt o mulţime de tactici pe care le poţi folosi pentu a face un apartament mic să pară mai mare şi confortabil. Culorile, materialele şi mobilierul joacă un rol important în orice locuinţă. Iar când vrei să dai impresia de spaţiu, tot ele te pot ajuta.
Optează pentru culori calde
Regula de aur este simplă: foloseşte tonuri calde, fie că este vorba de zugrăveală, fie de materialele cu care decorezi încăperea.
Totuşi, nu este bine să optezi pentru un aspect complet alb, căci decorul va fi unul rece şi neprimitor.
Poţi alege în schimb bej deschis. Dacă vrei totuşi culoare în locuinţa ta, realizează câteva linii verticale. Important este ca acestea să fie subţiri şi fără model.
Alege podeaua strălucitoare
Dacă te gândeşti să renovezi, renunţă la mocheta care apropie vizual pereţii.
O pardoseală luminoasă este alegerea cea mai bună în acest caz. Iar dacă pui parchet, aşază lamelele în diagonală. Efect garantat!
Asează mobila înaltă pe peretele opus căilor de acces. Când umpli o cameră cu multe piese mici de mobilier spaţiul începe să pară înghesuit şi neprimitor. Scopul final este să ai podeaua cât mai liberă.
Mobilier simplu
Piesele de mobilier ar trebui să fie cât mai simple şi, mai important, rabatabile: masă extensibilă, birou care se rabatează şi canapea care se transformă în pat.
Mobilierul transparent, la modă acum, este foarte util în aceste condiţii. Dacă acesta nu este pe placul tău, optează pentru piesele de mobilier în culori deschise.
Foloseşte lumină suplimentară
Spoturi, leduri şi veioze, foloseşte-le pe toate pentru a multiplica sursele de lumină. Evită plafonierele.
Plasează corpuri de iluminat suplimentare oriunde crezi că este nevoie: în colţurile încăperii, în spatele canapelei sau lângă un tablou, pentru efecte speciale.
Alege accesorii care emit şi reflectă lumina. Lămpile de podea şi cele de masă pot ocupa prea mult spaţiu, dar aplicile care se montează pe perete pot oferi lumină în plus şi eleganţă camerei.
Oglinzile se montează pe suprafaţa pereţilor care sunt opuşi ferestrelor pentru a reflecta lumina în cameră.
Cabină de duş în loc de cadă
În baie sunt recomandate tot culorile deschise, atât pentru zugrăveală, cât şi pentru obiectele sanitare şi cele pentru decor.
Poţi opta pentru o cabină de duş în loc de cadă, pentru a câştiga spaţiu, iar dulăpiorul poate fi ascuns strategic în spatele unei oglinzi, deasupra chiuvetei.
Materiale diafane
Dacă pui draperii la fereste, nu le alege pe cele mai voluminoase.
De asemenea, ar trebui să aibă o culoare cât mai apropiată de cea a pereţilor, pentru un efect de continuitate. Perdelele din mătase albă sunt o altă opţiune.
Cât mai multe oglinzi
Oglinzile sunt obiectele care te scot din încurcătură, dacă ştii unde să le plasezi. Într-un hol îngust, de exemplu, le poţi pune faţă în faţă.