Afirmaţia medicului Mihaela Bilic care a declanşat un adevărat război în mediul online
„Alergiile şi intoleranţele, noua «sperietoare» din viaţa noastră. A le prezenta ca pe o consecinţă a faptului că nu ştim să mâncăm sănătos mi se pare o greşeală”. Aşa a început o postare pe Facebook a medicului Mihaela Bilic, care a primit peste 500 de comentarii şi a declanşat un adevărat război în mediul online. Actriţa Ani Creţu se numără printre cei care au luat atitudine.
Mihaela Bilic: „În ultima vreme au apărut o mulțime de «asociații» și «academii» preocupate de educația și starea noastră de bine. În spatele lor se află câteodată medici și de cele mai multe ori persoane pricepute în psihologie, publicitate și comunicare. De curând am primit un astfel de pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică. Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea alarmist și neclar. În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate, ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. Apoi erau prezentați principalii 5 alergeni din România, identificați empiric de respectiva asociație pe baza unui chestionar!?Pe lângă ușurința cu care sunt lansate astfel de afirmații, se face o confuzie gravă între alergii și intoleranțe. După cunoștințele mele nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate deficitul de lactază. Alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă. Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte. A pune alergia la nuci, alune și proteinele din ou pe același plan cu intoleranta la lactoză și gluten mi se pare o greșeală. La fel cum exagerat mi se pare și avertismentul făcut la adresa celor din alimentația publică în legătură cu seriozitatea acestor alergiiNu vreau să minimalizez riscul la care se supun persoanele ce se știu alergice atunci când cumpără sau comandă produse alimentare. Cu siguranță atât ei, cât și bucătarii/producătorii de mâncare sunt obligați să facă aceste mențiuni și să le ia în serios. Însă a considera că intrarea într-un restaurant sau magazin alimentar este un risc vital și că lucrătorii din aceste instituții trebuie să se comporte ca într-o secție de Terapie intensivă- să știe să acorde primul ajutor în loc să gătească- mi se pare prea mult. Nu de panică au nevoie oamenii, nu de acuzații suplimentare în legătură cu mâncarea, nu așa vom reuși să-i vindecăm, să-i echilibrăm. Viața nu poate fi trăită fiindu-ne frică de mâncare și nici căutând în ea vinovatul pentru tot răul de care suferim. Iar cei ce lucrează în alimentația publică trebuie să ne ofere mâncare gustoasă, făcută cu plăcere și energie pozitivă- altfel alimentele nu ne fac bine. Cine este alergic știe să se păzească atunci când mănâncă într-un spațiu public, chiar dacă asta înseamnă evitarea multor preparate.Cu siguranță relația dintre client și bucătar este bazată pe încredere și respect reciproc, pe lângă legislația care reglementează toate aspectele legate de alergeni. Nu este nevoie, cred eu, să rigidizăm și mai mult experiențele culinare, pentru că riscăm să le transformăm în experiențe medicale. Și atunci vom fi cu toții nu doar alergici, ci și bolnavi psihic”.
Actriţa Ani Creţu, mamă a unui băieţel cu alergii, s-a simţit datoare să dea replica. „Simt că parcă aş fi luat-o razna să inventez copilului meu, de-a lungul celor 6 ani şi ceva, nişte alergii. Iată că şocurile anafilactice pe care le-a avut au fost nişte proiecţii fantasmagorice ale minţii mele de mamă care n-a avut altceva de făcut decât să umblu cu el prin spitale, el cu limba şi ochii umflaţi. Acum o lună şi un pic am întregistrat un proiect în Parlamentul Românie cu privire la protecţia persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice. Faptul că un copil cu alergii este în pericol în fiecare clipă este un fapt. Eu nu trăiesc cu o sperietoare, trăiesc cu un fapt. Dacă dumneavoastră vi se pare puţin, nu minimizaţi suferinţe noastră, nu puneţi piedici unui proiect care în România începe să prindă contur. Am născut un copil sănătos, faptul că pe parcurs a dezvoltat nişte alergii nu înseamnă că are cineva o vină. Am luat-o ca pe un fapt, dar nu pot s-o las aşa. Ca mine sunt sute de mame care au înfiinţat grupuri pe reţelele sociale unde facem schimb de reţete şi ne plângem supărarea”, spune Ani Creţu într-un video în care îi demontează, pe rând, fiecare frază, afirmând că dr. Bilic face confuzii majore între alergii şi intoleranţe: „Intoleranţa nu te omoară, dar îţi degradează starea de sănătate, iar alergia îţi pune viaţa în pericol, poţi muri în 3 minute”, punctează actriţa. Ea îşi doreşte ca toată lumea să ştie să acorde un prim ajutor celor care sunt în şoc anafilactic şi îi cere medicului Bilic doar să nu le mai bage beţe în roate celor care vor să schimbe ceva în sistemul medical românesc. „Ştiţi de câte ori mi s-a întâmplat să mă duc într-un restaurant, să cer un orez simplu, fără unt, şi să-l primesc cu unt? Ospătarul îmi zice că n-are, eu îi spun că are, că-l simt, îl miros. Se duce cu el la bucătărie apoi revine şi-mi confirmă că are unt, că a uitat bucătarul. Atunci, despre ce încredere vorbim? Dacă credeţi că noi, mamele de copii cu alergii, suntem bolnave psihic, cred că mai întâi dumneavoastră trebuie să faceţi un control. Vă rog să nu mai minimalizaţi suferinţa noastră şi a copiilor noştri”.