Ai rămas cu buzunare le goale? Iată ce poţi face!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Sărbătorile ţi-au golit buzunarele? Pregătirile, cadourile şi masa de Paşte te-au făcut să cheltui mai mult decât ţi-ai propus? Este cazul să iei măsuri pentru redresarea bugetului. Iată câteva sfaturi utile care te vor învăţa cum să ieşi din impas şi să rezolvi problema.

Evaluează priorităţile!

Fă o listă cu cheltuielile pe care trebuie să le faci în această lună. Trebuie să ai în vedere ratele la bănci, facturile cu scadenţa în perioada imediat următoare şi întreţinerea sau chiria.

Fără împrumuturi

Nu te împrumuta nici de la bănci, nici de la rude sau prieteni. Încearcă să te descurci cu ceea ce ai şi redu cât poţi de mult cheltuielile.

Întocmeşte o listă de cumpărături

Înainte de a pleca la cumpărături, fă o listă cu ceea ce-ţi trebuie. Cumpără doar strictul necesar. Evită dulciurile, alcoolul şi ţigările. Cumpără puţină carne, de preferat de pui care este uşoară şi mai ieftină.

Încearcă să eviţi supermarketurile

Fă cumpărăturile din piaţă şi evită supermarket-urile unde preţurile sunt mult mai mari. La piaţă, încearcă să negociezi preţul, acolo unde se poate.

De asemenea, poţi opta pentru produsele vrac în locul celor ambalate, care sunt mult mai scumpe. Dacă, totuşi, cumperi din supermarket, alege produsele marcă proprie.

Amână călătoriile

Amână călătoriile sau excursiile în ţară sau străinătate. Înlocuieşte-le cu plimbări prin parc sau ieşiri la iarbă verde.

Economiseşte lumina, apa şi gazele

Limitează pe cât poţi consumul de electricitate, apă şi gaze. Vorbeşte mai puţin la telefonul fix şi cel mobil, mai ales că de Sărbători ai avut ocazia să te întâlneşti cu rudele şi prietenii. Vei vedea că luna următoare facturile vor fi mult mai mici.

Optează pentru reduceri

Nu cumpăra în această lună haine, produse electronice sau electrocasnice şi încearcă să ieşi mai rar în oraş. Dacă, totuşi, ai nevoie de anumite produse, alege magazine care oferă reduceri sau discount.

Foloseşte mijloacele de transport în comun

Evită să mergi cu maşina personală. Astfel, nu vei mai cheltui bani pe combustibil. Pentru că afară este cald, poţi folosi bicicleta sau mijloacele de transport în comun.

Sparge puşculiţa

Este momentul să apelezi cu încredere la puşculiţă. Mărunţişul strâns până acum îţi poate fi de folos la piaţă, în cazul unor cumpărături ieftine precum pâine, apă, verdeaţă şi chiar legume. În portofel este bine să ai mereu câţiva bănuţi.

simeon stalpnicul png

Nu plăti cu cardul!

Evită să foloseşti, în această perioadă, cardul de debit sau de credit.

simeon stalpnicul png

Dacă vei plăti cu cardul, vei cumpăra, fără să-ţi dai seama, mult mai multe produse decât ai nevoie. Suma pe care o deţii pe card nu te va restricţiona în nici un fel, aşa cum o fac banii din portofel.

Uite cum va evolua leul în 2011

Ai credit? Specialistul Click! Alexandra Popa, de la Conso.ro ne spune azi cum va evolua leul faţă de euro, franc şi dolar până la sfârşitul anului.

Românii cu credite în euro, franci elveţieni şi dolari nu au de ce să-şi facă griji în privinţa creşterii ratelor, în 2011. Ei cumpără mai ieftin cele trei valute faţă de sfârşitul anului trecut, pentru că leul s-a întărit.

Tendinţa de apreciere se va menţine până la sfârşitul anului şi chiar în 2012. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), spune că aprecierea leului e rezultatul interesului arătat de capitaluri pentru ţara noastră.

Avansul monedei naţionale faţă de cele trei monede este consistent comparativ cu 31 decembrie 2010, arată datele BNR. Până miercuri, leul s-a apreciat cu 4,64% faţă de euro, până la o cotaţie de 4,0858 lei/euro.

Aceasta e o veste bună pentru mulţi români, având în vedere că împrumuturile în euro reprezintă mai bine de jumătate din valoarea creditelor luate de populaţie. La finele lunii februarie, împrumuturile în monedă europeană erau echivalentul a 51,1 miliarde de lei.

Moneda naţională s-a întărit şi faţă de franc şi dolar. Cursul a ajuns la 3,1510 lei/franc elveţian, ceea ce înseamnă că leul este cu 7,89% mai puternic decât la finele anului trecut. Faţă de dolarul american, leul s-a apreciat cu 12,04% în perioada analizată, până la o paritate de 2,8186 lei/dolar american.

Întărirea leului faţă de aceste monede este o informaţie de interes doar pentru o mică parte dintre românii cu credite. Cumulat, creditele în franci şi dolari reprezintă doar 13% din totalul împrumuturilor populaţiei, potrivit BNR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net