Alba Iulia: Cosmin Zidurean este omul cu vinul de la Mondiale
Cosmin Zidurean a absolvit Facultatea de medicină generală şi timp de trei ani a profesat la secţia de ortopedie a spitalului Sf. Ioan din Bucureşti. Mai apoi şi-a îndreptat atenţia spre regie. Marea sa pasiune este însă viticultura. La acest moment este proprietarul a cinci hectare de vie în podgoria Sarica Niculiţel, judeţul Tulcea.
A învăţat despre vinuri de la un sas
Cugireanul spune că a avut norocul să înveţe despre vinuri încă din copilărie. „Şansa a făcut ca în clasele a doua şi a treia să învăţ într-o şcoală germană, la Valea Lungă, peste deal de Jidvei. Am stat în casă la un sas, Herr Binder, un om care m-a tratat ca pe nepotul lui şi care mi-a povestit despre fiecare butuc de viţă pe care îl avea. Mă ducea în pivniţă şi îmi dădea să miros vinurile. Omul asta avea şapte clase dar o întreagă bibliotecă de enologie. Nu intra în pivniţă până nu se spala, se îmbraca curat, îşi punea un halat alb şi o centură cu alcool-metru, densimetru şi termometru. Intra în pivniţă ca popa în biserică. Asta m-a marcat pe viaţă“, a spus Cosmin Zidurean.Vinul trebuie ales în funcţie de moment şi starea de spirit
Cugireanul spune că nu are un vin preferat şi că această băutură trebuie aleasă în funcţie de starea de spirit. „Nu ştiu care e vinul meu preferat cum nu ştiu care este cartea mea preferată sau piesa muzicală preferată. Într-o seara cu prieteni şi cu iepure la cuptor aş alege Cadarca 2005 a lui Bala Geza de la Wine Princess. Ca să rup gura unui amic din străinătate aş alege Flamboaiant de la Davino. Când numa şăd şi mă gândesc la urmatoarea carte m-aş împărtăşi cu Smerenie de la Oprişor. Pe malul mării şi contemplînd înserarea aş vrea lângă mine un roze din Băbeasca“, a mai spus Cosmin Zidurean. Prezentatorul spune că în viitor vrea să construiască şi o cramă, dar până la acel moment degustă vinul şi în alte spaţii şi cu alte ocazii, atunci când scrie.