Am făcut piaţa la miei!
“Mielule, stai blând că te tai!” Aşa alină ciobanii durerea animalelor sacrificate de Paşte. Cu o săptămână înaintea Sărbătorilor, bucureştenii au dat iama în magazine şi în târg pentru un preţ bun la carne.
Reporterii Click! au aflat unde se vând cei mai ieftini miei: în câmp, cu 18 lei kilogramul.
Pe ciobanul Nicu l-am găsit în apropierea Şoselei de Centură. Ochim unul mai zdravăn şi îl indicăm ciobanului.
„E 10 lei kilogramul aşa, în viu. Ăsta are cam 20 de kile, dacă îl vreţi tăiat vi-l dau cu 18 lei", ne spune baciul.
Ne luăm tălpăşiţa şi o apucăm spre târgul de la Apărătorii Patriei, din Sectorul 4. Locul e plin de sărmani şi gură-cască. Din când în când, şoferul câte unui barosan opreşte să inspecteze marfa.
Peste tot oameni cu halate pline de sânge, din ale căror cizme iese golăneşte câte un cuţit cu lama de 30 de cm. Este prima zi de activitate la singurul târg oficial de miei din Capitală.
„Dacă mielul are sub 10 kg costă 20 de lei kg, iar dacă greutatea este mai mare preţul scade până la 18 lei kg", ne explică Ştefan Florescu, şeful pieţelor.
Între ciobani toată lumea îl ştie pe Petre Mieilă. La fel ca majoritatea celor care au marfă de vânzare îşi tranşează singur produsele.
„Pe aici intră mielul viu şi iese mort. De mâna mea", explică Petre arătând spre o uşă de fier. Toată lumea se tocmeşte puţini sunt mulţumiţi.
„Am dat 370 de lei pe un miel de 21 de kg. Scump dom-ne scump", se plânge Marian Chiorean în timp ce îşi cară anevoie „trofeul".
În supermarket e mai scump
Magazinele Carrefour: carcasa de miel se vinde cu 25-26 de lei kilogramul. Pentru cei care nuţi permit un miel întreg, magazinele comercializează şi carne la caserolă.
Magazinele Cora: aici carnea de miel costă 25 de lei kilogramul. Cei mai mulţi miei scoşi la vânzare nu cântăresc mai mult de 5-6 kilograme.
Magazinele Real: carcasa de miel costă 23,9 lei kilogramul, iar marfa ajunge pentru toată lumea.