"Am stat şapte ore la coadă şi tot nu am putut vota!"
“Nu mă las, tot vin la turul doi, chiar dacă duminică am stat degeaba la o coadă de kilometri”. Aceasta este mărturia unei românce revoltate din Londra. Ca ea, alţi circa 10.000 de români au fost, duminică, în centrul celui mai mare scandal al alegerilor prezidenţiale: votul în străinătate.
Anglia, Franţa, Germania, Spania, Belgia, Republica Moldova, Israel. Peste tot, cozi de mii de persoane în faţa ambasadelor şi consulatelor României.
Revoltaţi, românii cu drept de vot care locuiesc în străinătate şi-au strigat amarul. Oficial, trăiesc în afara ţării circa 3 milioane de români, în 95 de ţări. Muncesc şi trimit bani mulţi în ţară, cam 3 miliarde de euro pe an. Dar când a venit vorba să-şi exercite un drept, s-a ales praful.
„Am stat şapte ore la coadă şi n-am votat. Ca mine au fost alte câteva mii de oameni. Am plecat la ora 22.00 din faţa secţiei 150 din Londra, din Belgrave Square, şi mai erau cam 200 de personae care scandau «ne-aţi furat votul». Cei dinăuntru au chemat poliţia, a venit chiar şi un elicopter”, ne-a povestit Andreea M., o tânără care lucrează la o firmă din Londra. Nu se lasă însă păgubaşă. ”Vin şi la turul doi. Am să fiu acolo la 8 dimineaţa!”, a conchis tânăra.
Bătaie de joc a fost şi în Spania. „Patru ore la coadă pentru dreptul meu de vot? N-aş fi crezut să trăiesc aşa ceva. Unii s-au lăsat păgubaşi, erau cu copiii, nu puteau aştepta atât. Alţii au venit 200 de km cu maşina”, ni s-a plans Maria (42 de ani), care lucrează în Spania din 2008.
Românii din Franţa şi Germania care n-au apucat să voteze au transmis petiţii către Biroul Electoral Central pentru ca în turul doi să nu se repete situaţia halucinantă din 2 noiembrie.
Ce se poate face în turul doi?
Autorităţile spun că au făcut tot ce prevede legea ca votarea în străinătate să decurgă bine şi să nu se fure voturi. Însă, a fost haos.
Astăzi, se întâlnesc să ia măsuri astfel încât să nu mai fie cozi imense şi români care nu pot vota. Klaus Iohannis a spus că o soluţie ar fi fost introducerea votului prin corespondenţă, însă PSD s-a opus ”pentru că s-a temut”. La rândul său, Victor Ponta a anunţat că declaraţiile pe proprie răspundere, ce trebuie completate de cei care nu votează la adresa de domiciliu, vor putea fi descărcate online, de pe Internet, dacă va aproba Biroul Electoral Central (BEC). ”Vom pune la dispoziţie tot ceea ce este necesar din punct de vedere financiar şi logistic pentru ca numărul celor care votează să fie cât mai mare. Pentru turul doi putem să punem mai multe cabine de vot”, a promis Victor Ponta.
Click! spune
Cum s-a votat în străinătate. Românii au putut vota cu paşaportul sau cu buletinul, dar înainte au completat şi semnat o declaraţie că nu au mai votat. Formularele se distribuiau şi se completau în secţie, dar pentru că dura prea mult, la ora 17.00 s-a decis distribuirea lor celor aflaţi la coadă şi completarea în afara secţiei. În foarte multe ambasade, formularele au fost insuficiente şi legea nu permitea xeroxarea lor.