Aproape 300 de morţi de holeră în Haiti

Experţii susţin că epidemia poate deveni endemică, dat fiind că frecvenţa îmbolnăvirilor a scăzut iar teritoriul haitian nu s-a mai confruntat cu alte cazuri de holeră de mai bine de 100 de ani, informează BBC News.

Ultimul raport a autorităţilor sanitare preluat de Organizaţia Naţiunilor Unite indica, ieri, 284 de decese şi 3.612 de cazuri de holeră în Haiti, scrie Adevărul.

"Oamenii au început să ia măsuri de prevenire şi există o mai bună înţelegere la nivelul comunităţii asupra menţinerii stricte a igienei şi a apelării la ajutor medical chiar de la primele simptome ale bolii", a declarat Federica Nogarotto, reprezentant al organizaţiei "Medici Fără Frontiere" (MSF).

Creşterea cazurilor de holeră i-a alarmat, însă, pe localnicii haitieni, care au devenit refractari chiar faţă de unităţile medicale destinate să-i trateze. Associated Press a relatat un incident în care medicii din cadrul unei structuri MSF, din Saint-Marc, au fost atacaţi de un grup de tineri furioşi care au aruncat cu pietre în ei, pe motiv că unitatea lor medicală va răspândi holera în oraş.

Campaniile de informare publică fac apel la populaţie să fiarbă apa şi alimentele şi să evite să mănânce legume sau fructe crude, chiar dacă au fost spălate cu săpun. Ministrul haitian al Sănătăţii a spus că 30.000 de persoane vor fi instruite în următoarele luni pentru a se alătura campaniilor anti-holeră.

Eradicată în Haiti de peste 100 de ani, epidemia şi-a făcut apariţia în urmă cu câteva zile în nordul ţării din cauza calităţii precare a apei potabile. Există însă temeri că aceasta s-ar putea extinde în capitala Port-au-Prince, unde sute de mii de haitieni locuiesc în tabere improvizate după cutremurul din 12 ianuarie, soldat cu peste 250.000 de morţi.

Holera, o boală extrem de contagioasă, provoacă diaree gravă. În absenţa unor îngrijiri imediate, bazate mai întâi pe rehidratare, această pierdere gravă de lichide (un bolnav poate pierde 10 la sută din greutate în patru ore) este adeseori mortală.

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
Brad Pitt (5) jpg
cub monica anghel png
andreea esca 6 png
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
cub miki k pital png
andreea antonescu jpg
Germania Japonia la Cupa Mondială de Fotbal 2022 din Qatar FOTO EPA EFE (3) jpg
Mark Rutte
image
image
image
image
FotoJet jpg
travel 778338 1920 jpg
Elom Agbegninou jpg
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg