Are cai de 100.000 € - FOTO
Cel mai mare crescător de cai grei din România, Radu Tonea, are o miniharghelie la Sumurduc, comuna Sânpaul, judeţul Cluj, cu 13 astfel de exemplare cabaline, care valorează fiecare cât o maşină bună.
Radu Tonea creşte, de opt ani, la Sumurduc, judeţul Cluj, 13 cai de rasă de tracţiune şi este furnizorul de material genetic pentru Greu de Belgia şi pentru Percheron.
I-a adus din Franţa şi din Belgia şi a plătit pentru ei între 2.000 şi 10.000 de euro, astfel că, până acum, minihergelia lui valorează peste 100.000 de euro.
Exemplarul din rasa Percheron face furori printre turiştii care vin să vadă herghelia
Atât rasa Greu de Belgia, cât şi cea franţuzească, Percheron, sunt rase cai de dimensiuni mari, fiecare exemplar putând ajunge la o înălţime de 1,85 de metri şi o greutate de 1,2 tone.
În herghelia lui Tonea, cel mai scump, un armăsar de culoare neagră, din rasa Greu de Belgia, botezat Sultan, folosit pentru prăsilă, valorează 10.000 de euro.
Deşi sunt masivi, aceşti cai sunt, în acelaşi timp, foarte blânzi. Acest lucru face ca ei să poate fi folosiţi atât la munci grele, cât şi la trasul şaretei sau la alte sporturi ecvestre.
O montă cu un astfel de armăsar costă 500 de lei, iar întreţinerea unui cal, cu tratamentele periodice, costă circa 500 de lei lunar.
Întrucât piaţa de cabaline este la pământ, pentru clujean, creşterea acestor cai este un hobby.
„Piaţa cailor este moartă, nu se mai vinde nimic. Nici nu vreau să fac socoteala cât cheltui cu ei. Dacă fac un calcul, îi vând", spune zâmbind Radu Tonea, vicepreşedintele Asociaţiei Cailor Grei şi Semigrei din România.
Sultan este un cal din rasa Greu de Belgia şi valorează 10.000 de euro