Are «fabrică» de bere în bucătărie - FOTO

Ultima actualizare:
Berea se face din malţ  şi apă, iar hameiul dă doar  amăreala şi gustul
Berea se face din malţ şi apă, iar hameiul dă doar amăreala şi gustul

„Nici nu poţi compara o bere din comerţ, cu cea făcută acasă", spune un clujean care se mândreşte că a reuşit să îşi facă singur bere în apartamentul de la bloc.

Alexandru Gabor (27 de ani), din Cluj, specialist în tehnologia informaţiei, este mare amator de bere şi a dorit să aibă în frigider una de calitatea celei belgiene sau americane, greu accesibile românilor.

Şi-a comandat ustensilele din România şi Belgia, care l-au costat circa 4.000 de lei, iar din luna august 2009, gaşca lui de prieteni s-a bucurat de o bere de o calitate, cu 9% alcool.

Ca să ajungă să producă nu mai puţin de şapte sortimente de bere, tânărul s-a documentat atât de pe internet, cât şi direct de la sursă, consultând berari care i-au transmis câteva trucuri.

Pentru 30 de litri de bere, clujeanul are nevoie 11 kg de malţ, circa 30-40 de grame de hamei, apă şi un plic de drojdie, comandat din Belgia. La acestea se adaugă ustensile precum o oală din inox de 45 de litri, o găleată cu fund fals pentru extragerea siropului din malţ, o damigeană, un dispozitiv de răcire rapidă, un capsator, sticle sau capace.

După o lună, berea e gata, la un preţ imbatabil: un leu sticla de 0,5 litri. Conservanţii şi alte E-uri nu au ce căuta în bere. Clujeanul a produs în casă, din august 2009, aproximativ 450 de litri de bere.

Berea se face din malţ şi apă, iar hameiul dă doar amăreala şi gustul

Băutura se  îmbuteliază în sticle şi  se capsulează
Băutura se îmbuteliază în sticle şi se capsulează

Băutura se îmbuteliază în sticle şi se capsulează

Mediacenter
Mediacenter

Cum faci bere acasă

Tot procesul de producere a berii durează circa o lună de zile. „Malţul măcinat îl înmoi în apă. Siropul rezultat îl pun la macerat, la diferite temperaturi. Apoi adaug hameiul", povesteşte Alexandru Gabor.

Lichidul obţinut trece printr-un proces de răcire rapidă şi este depozitat într-o damigeană unde fermentează două săptămâni.

Se trage din nou de pe drojdie, se adaugă o cantitate exactă de glucoză, pentru a facilita carbogazificarea în sticle. După ce se capsează sticlele, berea e gata, dar se poate bea după două, trei săptămâni.

Intră în Mediacenter pentru mai multe fotografii:


    Mediacenter
Mediacenter

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net