Asta mai lipsea! Sârbii îl revendică pe Vlad Ţepeş

simeon stalpnicul png

Un tabloid de la Belgrad lansează o ipoteză şoc: Vlad Ţepes ar fi fost sârb la origine. Pentru a susţine această teorie, un istoric sârb invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”, din 1897, care nu are însă niciun fundament istoric.

În ediţia din 3 decembrie 2011, cotidianul Kurir a titrat pe prima pagină: „Contele Dracula a fost sârb". „Poporul meu a murit în bătălia de la Kosovo, sunt cuvintele nobile ale lui Vlad Ţepeş din celebrul roman Dracula", notează articolul.

Cel care a lansat această teorie este Jovan Deretic, un controversat istoric sârb, autor al mai multor lucrări despre originile poporului sârb.

„Dracula a fost sută la sută sârb! Pe piatra de mormânt a lui Dracula este scris: „Aici zace Vlad Ţepeş, robul lui Dumnezeu”, scris în cea mai curată limbă sârbă. „Ce alte dovezi mai vreţi?” a declarat Deretic pentru cotidianul Kurir.

simeon stalpnicul png

Istoricul merge chiar mai departe cu această teorie elucubrantă: „De altfel, majoritatea românilor de azi sunt la origine sârbi. Mulţi nu ştiu că, până în secolul al XIX-lea, românii au vorbit limba noastră şi au utilizat scrierea noastră. I-am numit vlahi, adică păstori, deoarece populaţia din Transilvania se ocupa preponderent cu această ramură a agriculturii”.

Articolul din cotidianul Kurir abundă de erori, autorul menţionând că Vlad Ţepeş s-ar fi născut într-un sat de lângă Târgovişte, când, de fapt, izvoarele istorice plasează naşterea sa la Sighişoara.

În sprijinul afirmaţiilor sale, istoricul Jovan Deretic invocă celebrul roman al lui Bram Stoker, „Dracula”, care nu are însă niciun fundament istoric.

„O mare ruşine s-a abătut asupra poporului meu, din Kosovo în 1389 , atunci când steagurile de vlahi şi unguri au fost înfrânte de turci", citează cotidianul belgrădean din romanul „Dracula”.

„De ce Dracula a spus că turcii i-au cucerit poporul, când se ştie faptul că turcii s-au luptat cu sârbii în Kosovo? Asta înseamnă că Dracula, care a servit ca sursă de inspiraţie pentru Bram Stoker, a fost de fapt sârb”, a concluzionat istoricul.

Istoricii români demontează această teorie fără niciun fundament istoric.

„Romanul lui Bram Stoker este o ficţiune, de la început şi până la sfârşit, nu are nicio valoare din punct de vedere istoric. Vlad Ţepeş şi tatăl său, Vlad Dracul, aparţin istoriei româneşti, sunt filiaţie directă din domnitorii români, din Basarabi. Nu este niciun fel de dubiu în privinţa asta, iar Basarab nu era în niciun caz sârb”, a declarat pentru reputatul istoric Dinu C. Giurescu, membru al Academiei Române.

Citeşte mai multe amănunte pe adevarul.ro

cub anamaria prodan animat gif
image png
Simona Halep, Instagram jpg
cub armin nicoară png
Regina Elisabeta a II a și Printul Philip profimedia 0606103055 jpg
cub alina sorescu png
cub anamaria prodan divorț png
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
Salina Târgu Ocna Foto Adevărul
Sorin Enghel jpeg
image
image
image
image
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (2) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg
bunicul luizei melencu supravegheat diicot jpeg
seceta