Astea nu sunt vinuri! Sunt apă, zahăr şi alcool!
Ieftin şi mult. Cam aşa vrea românul să fie vinul din magazine. Doar că, nu se gândeşte şi dacă în sticlă se găseşte o licoare făcută 100% din struguri. Experţii laboratorului oficial al Comisiei Europene au descoperit în rafturile magazinelor româneşti sortimente de vin care sunt mai mult apă, zahăr şi alcool. Ioc struguri!
Vinul românesc nu mai este ce a fost o dată. Zeci de hectare stau nelucrate, iar producătorii vând orice numai vin nu. Multe dintre vinurile vândute în magazine au doar aromă de struguri, fiind de fapt apă exogenă, zahăr şi alcool.
Experţii de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol au luat la testat mai mult sticle de vin luate din hipermarketuri, iar rezultatele au fost îngrijorătoare.
Astfel, două sortimente de vinuri demiseci, „Strămoşesc" şi „9 Poloboace" conţin 30% zahăr, respectiv 40% şi sunt suspectate să conţină şi apă.
De asemenea, produsul vândut sub numele de „Perla Dunării" are 100% zahăr şi apă în proporţie de 80%. Pe listă mai apare şi arhicunoscutul vin „Babanu", alb şi roşu, produs de Murfatlar. Acesta are în compoziţie 60% adaos de zahăr şi 40% apă. În plus, pe etichetă scrie clar că are şi sulfiţi.
Ce înseamnă acest adaos de apă şi zahăr? Din câţiva struguri facem mulţi litri de vin, destul de alcoolizat.
„Vinul conţine zaharuri naturale de la struguri, iar unul natural nu are nimic adăugat. Acest adaos de apă şi zahăr, din trestie de zahăr, porumb sau sfeclă, îi ajută pe producători să obţină mai mulţi litri de produs decât ar fi normal. Zahărul se adaugă pentru că prin fermentare se transformă în alcool şi îi dă vinului tăria dorită. A avea 100% adaos de zahăr înseamnă că acel vin nu este de fapt din struguri. O combinaţie de zahăr, sare, acid citric, glicerol, acid tartric şi alcool, dizolvate în proporţii bine stabilite într-un litru de apă pot duce la 6 litri de vin, căruia îi mai trebuie dat doar culoare şi miros", ne-a spus Marian Timofti, sommelier.
Acest "cocktail" nu este unul tocmai bun pentru organism, după cum spun specialiştii. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de cercetări alimentare, avertizează că această combinaţie de zahăr în exces şi alcool face ca băutura să fie mult mai toxică.
„Aceste băuturi sunt clar nişte vinuri falsificate, iar pentru ficat şi creier pot fi nocive. Combinaţia de zahăr, alcool sau sulfiţi face ca vinul să fie mult mai toxic, iar ficatul arde mai greu alcoolul", ne-a explicat profesorul.
Lista neagră a vinurilor
Strămoşesc (demisec) - 30% adaos de zahăr
9 poloboace (demisec) - 40% adaos de zahăr.
Amândouă de la SC Vinexport Trade Mark Focşani
Perla Dunării (roşu demisec) - 100% adaos de zahăr şi 80% apă. Produs de SC Vinton Galaţi
Buchet (demisec roşu) - 30% adaos de zahăr
Buchet (demisec alb) - 20% adaos de zahăr. Amândouă de la Casa de Vinuri Zoreşti Buzău
Babanul (alb) - 60% adaos de zahăr şi 40% apă
Babanul (roşu) - 60% adaos de zahăr şi 40% apă. Amândouă de la Murfatlar
Alb Nobil (demisec alb) - 100% adaos de zahăr şi 60% apă. Produs de SC Rom Cas SRL Dâmboviţa